Orele la care mâncăm afectează ritmul circadian și sănătatea metabolică
Aproape fiecare celulă din corp are propriul ceas cu o durată de aproximativ 24 de ore, iar noi cercetări arată că modul în care aceste ceasuri interacționează unele cu altele joacă un rol crucial pentru sănătatea metabolică.
Există multe studii care arată că oamenii care lucrează în ture suferă de obezitate și diabet atunci când ceasurile biologice nu se coordonează între ele, precum și din cauza orelor neregulate de somn. Cu toate acestea, nu multe sunt cunoscute despre legătura dintre ceasurile biologice și orele de masă, precum și impactul asupra sănătății generale.
„Ceasurile biologice din creier se sincronizează cu cele din țesuturile periferice, iar perturbarea acestui sistem este asociată cu disfuncția metabolică. Însă modul în care mediul înconjurător și factorii genetici controlează ceasul din țesuturile periferice și comunicarea ceasurilor între diferite tipuri de celule este necunoscut”, a explicat Mitchell Lazar, autorul principal al studiului.
O acumulare de trigliceride în sânge crește riscul apariției bolilor cardiace, diabetului și de AVC
Echipa lui Lazar a stabilit un nou model care poate perturba ceasul biologic în hepatocite, un tip major de celule din ficat, care este punctul central metabolic al corpului. Această perturbare rezultă într-o acumulare de trigliceride în sânge care crește riscul apariției bolilor cardiace, diabetului și accidentului vascular cerebral. Aceste rezultate indică importanța acestor ceasuri biologice din țesuturile periferice ale ficatului pentru menținerea homeostaziei.
În mod surprinzător, metabolismul altor tipuri de celule din ficat a fost reprogramat atunci când ceasul biologic al hepatocitelor a fost perturbat.
Dietele bazate pe „post intermitent”, o soluție tot mai promițătoare
„Descoperirea noastră privind comunicarea între ceasurile biologice a diferitelor tipuri de celule sugerează un mod necunoscut până acum prin care ritmurile corpului sunt coordonate”, au explicat oamenii de știință.
Deși ciclurile zi și noapte influențează ritmurile de comportament, precum dormitul, tot mai mult dovezi sugerează că alimentația este un factor important în sincronizarea ceasurilor periferice. Studii recente au arătat că o alimentație limitată de timp poate fi benefică pentru metabolism. De asemenea, tot mai mulți oameni aleg diete bazate pe „post intermitent” („intermittent fasting”) pentru a pierde în greutate, potrivit MedicalXpress.
Echipa lui Lazar a observat că orele de masă și ceasul biologic al ficatului au influențat ritmurile metabolice. În mod special, studiul a arătat că aproape jumătate dintre acestea au fost reglate de ceasurile biologice și de orele la care subiecții au mâncat.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cât timp trebuie să ții post pentru a scăpa de kilogramele în plus. Un nou studiu oferă răspunsul
O dietă bogată în sare poate slăbi sistemul imunitar
Sfaturile medicului nutriționist, pentru cei care vor să slăbească. Ce trebuie făcut în primul rând