Cel mai mare proiect de fuziune nucleară a început faza de asamblare în sudul Franței, oamenii de știință așteptându-se ca prima plasmă „ultra-fierbinte” să fie generată la sfârșitul anului 2025.
Vezi primele imagini cu reactorul de fuziune nucleară.
Proiectul Iter, valorat la 20 de miliarde de euro, reproduce reacțiile care alimentează Soarele și este conceput pentru a demonstra că energia prin fuziune poate fi generate la scară comercială. Fuziunea nucleară promite energie curate și nelimitată. Totuși, în ciuda cercetărilor timp de 60 de ani, încă nu a depășit provocările tehnologice necesare pentru astfel de cantități extreme de energie.
Milioane de componente vor fi folosite pentru asamblarea reactorului uriaș, care va cântări 23.000 de tone. Proiectul este cel mai efort de inginerie din istorie. Aproape 3.000 de tone de magneți superconductori, unii mai grei decât un Boeing 747, vor fi conectați prin 200 de km de cabluri superconductoare, păstrate la temperatura de – 269 grade Celsius în cea mai mare centrală criogenică din lume.
Președintele francez Emmanuel Macron a lansat faza de asamblare, alături de membri seniori ai proiectului si personalități din UE, Marea Britanie, India, Japonia, China, Coreea, Rusia și SUA.
„Folosirea exclusivă de energie curată va fi un miracol pentru planeta noastră”, a spus Bernard Bigot, directorul general al Proiectului Iter. Bigot a spus că fuziunea, alături de energia regenerabilă, va permite ca serviciile de transport, clădirile și industriile să funcționează doar cu electricitate.
„Construirea mașinăriei bucată cu bucată va fi ca asamblarea unui puzzle 3D sub presiunea unei cronologii complexe și cu precizia unui ceas elvețian”, a mai adăugat Bigot. Proiectul Iter a fost conceput în 1985, însă a trecut prin multe amânări, scrie The Guardian.
Fuziunea nucleară eliberează cantități vaste de energie atunci când atomii grei de hidrogen se unesc, însă procesul necesită o temperatură de 150 de milioane de grade Celsius, cee ace este de zece ori mai fierbinte decât miezul Soarelui. Hidrogenul este obținut din apa de mare și doar câteva grame sunt necesare.
Un război nuclear limitat ar putea duce la reducerea producţiei agricole pentru decenii