21 de medicamente existente ar putea trata COVID-19 prin blocarea virusului – studiu
Oamenii de știință au identificat 21 de medicamente care blochează reproducerea SARS-CoV-2, coronavirusul care cauzează COVID-19.
O echipă internațională de oameni de știință, condusă de Sumit Chanda, profesor la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, a analizat una dintre cele mai mari colecții de medicamente, cunoscute în lume pentru potențialul lor de a opri reproducerea coronavirusului SARS-CoV-2.
Aceștia au descoperit 100 de molecule cu activitate antivirală confirmată în testele de laborator. Dintre ele, 21 de medicamente s-au dovedit a fi eficiente în concentrații care ar putea fi sigure pentru administrarea la pacienți COVID-19. În mod special, patru dintre acești compuși s-au dovedit că funcționează sinergic cu Remdesivir, un tratament standard folosit în prezent în terapia împotriva COVID-19, potrivit Eurekalert.
„Remdesivir s-a dovedit un succes în reducerea perioadei de recuperare pentru pacienții spitalizați, însă medicamentul nu funcționează pentru toți cei care îl primesc. Nu este suficient de bun”, a afirmat Sumit Chanda. În contextul creșterii masive a ratelor de infecție, în America și în întreaga lume, „rămâne o urgență găsirea unor medicamente accesibile, eficiente și disponibile cu ușurință, care să poată completa utilizarea Remdesivirului, precum și a medicamentelor care ar putea fi administrate, în ambulatoriu, profilactic sau la primul semn de infecție”, a mai spus acesta.
Ce au descoperit oamenii de știință la cele 21 de medicamente care ar putea fi folosite în tratarea COVID-19
În cadrul studiului, oamenii de știință au efectuat cercetări ample de testare și validare, inclusiv evaluarea efectului medicamentelor pe baza biopsiilor pulmonare la unii dintre cei infectați cu noul coronavirus, evaluarea medicamentelor în conexiune cu Remdesivir și stabilirea relațiilor doză-răspuns între medicamente și activitatea antivirală.
Dintre cele 21 de medicamente care s-au dovedit a fi eficiente în blocarea reproducerii virale, oamenii de știință au descoperit:
- 13 au fost analizate anterior în studii clinice pentru alte indicații și că sunt eficiente la concentrații sau doze pentru administrarea în siguranță la pacienții COVID-19.
- Două medicamente sunt deja aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA): astemizol (pentru alergii), clofazimina (pentru lepră), în timp ce Remdesivir a primit autorizație pentru utilizare de urgență din partea FDA la pacienți spitalizați pentru infecția COVID-19.
- Patru medicamente au acționat precum Remdesivir, incluzând derivatul clorochininei hanfangchin A (tetrandrină), un medicament antimalarie care a ajuns în faza 3 a studiilor clinice.
„Acest studiu extinde semnificativ opțiunile terapeutice posibile pentru pacienții COVID-19, mai ales că despre multe dintre molecule sunt deja date în legătură cu siguranța clinică la oameni”, a afirmat Sumit Chanda.
În prezent, cercetătorii testează toți cei 21 de compuși pe modele de animale mici și „mini plămâni” sau organoizi pulmonari care imită țesutul uman. Dacă aceste studii se vor dovedi favorabile, echipa va contacta FDA pentru efectuarea de studii clinice care să evalueze medicamentele ca tratament pentru COVID-19.
Cei 21 de compuși au fost descoperiți după screening-ul a peste 12.000 de medicamente din cea mai mare colecție de substanțe aprobate de FDA pentru alte boli sau care au fost testate pe scară largă pentru siguranța umană.
Studiul a fost publicat în revista Nature.
Vă recomandăm să citiți și:
Anumite mutații genetice ne predispun către forme severe de COVID-19