Un studiu făcut pe 1 milion de oameni a descoperit o legătură fascinantă între nivelurile de fier și durata vieții

26 07. 2020, 18:30
Sursa foto: Unsplash

Un nou studiu masiv a descoperit dovezi care atestă că nivelurile de fier din sânge joacă un rol crucial în influențarea duratei de viață.

Noile cercetări sunt impresionante, analizând informații genetice de la peste 1 milion de oameni din trei baze publice de date. De asemenea, studiul s-a concentrate pe trei măsurători cheie ale îmbătrânirii, anume durata de viață, anii lipsiți de boli și longevitatea.

Analizele au arătat că 10 regiuni cheie ale genomului sunt asociate cu aceste trei măsurători ale unei vieți lungi, precum și gene care sunt asociate cu modul în care corpul uman metabolizează fierul.

Nivelurile ridicate de fier reduc numărul de ani sănătoși din viață

Cu alte cuvinte, prea mult fier în sânge pare să fie asociat cu un risc crescut de deces prematur.

„Suntem foarte încântați de aceste descoperiri pentru că sugerează cu tărie că nivelurile ridicate de fier din sânge reduc numărul de ani sănătoși din viață, iar monitorizarea acestor niveluri poate preveni leziuni asociate cu îmbătrânirea”, a spus analistul Paul Timmers, de la Universitatea din Edinburgh.

„Noi presupunem că descoperirile noastre ar putea explica motivul pentru care nivelurile foarte ridicate de carne roșie bogată în fier au fost strâns legate de condiții medicale precum boli cardiace”, a mai adăugat Timmers.

Cum este controlat fierul din sânge

După cum notează cercetătorii, genele ar avea o influență de aproximativ 10% asupra duratei de viață și a anilor sănătoși din viață, astfel că poate fi dificil de găsit genele implicate de la toți factorii prezenți, precum fumatul sau consumul de alcool. Acestea fiind spuse, unul dintre avantajele acestui nou studiu este mărimea sa uimitoare, scrie Science Alert.

Fierul din sânge este controlat de dietă și a fost deja asociat cu un număr de boli ale bătrâneții, precum Parkinson sau boli ale ficatului. De asemenea, fierul afectează capacitatea corpului de a se lupta cu infecții pe măsură ce îmbrătânim.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cheia longevității ar putea fi chiar locul în care trăim. Ce au descoperit recent oamenii de știință

Un nou studiu arată că, de fapt, exercițiile fizice intense făcute zilnic ar scurta durata de viață

După moartea celui mai bătrân bărbat din lume, un român a urcat pe locul doi în topul mondial al longevităţii

Ştiinţa spune că eşti o persoană total diferită la bătrâneţe decât erai în perioada adolescenţei