O aplicaţie care monitorizează simptomele COVID-19, cunoscută în întreaga lume, a fost luată în vizor şi de cercetătorii britanici.
Specialiştii şi oamenii de ştiinţă de la King’s College au extras datele din aplicaţie şi le-au analizat, ajungând la concluzia că există 6 tipuri diferite de manifestări ale bolii.
Studiul a fost lansat pe internet la finalul săptămânii trecute, însă nu a fost încă evaluat din punct de vedere ştiinţific şi de alți cercetători din branşă, potrivit Reuters.
Cercetarea subliniază următoarele 6 forme în care poate fi surprinsă boala COVID-19:
1. Simptome de gripă, fără febră – această formă include dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse, dureri în gât, dar şi dureri în piept.
2. Simptome de gripă, cu febră – durerile de cap sunt prezente şi în această formă de manifestare a coronavirusului, iar pierderea mirosului şi durerile musculare de asemenea. La simptome de mai adaugă un apetit scăzut şi răguşeală.
3. Manifestare de tulburare gastrointestinală – durerea de cap este nelipsită, pierderea mirosului şi lipsa apetitului de asemenea. Durerea în gât este prezentă şi în această formă, la care se adaugă durerea în piept şi diareea. De data aceasta, tusea nu este un simptom.
4. Etapa 1, severă, cu oboseală – dureri de cap, iar lipsa mirosului dă bătăi de cap unui pacient care suferă de această formă de manifestare a bolii COVID-19. Se poate vorbi despre tuse, răguşeală, dureri în piept şi oboseală.
5. Etapa 2, severă, cu stări de confuzie – această formă de manifestare aduce bolnavului dureri de cap, lipsa mirosului, lipsa apetitului, tuse, febră, răguşeală, dureri în gât şi în piept, oboseală, stări de confuzie, dar şi dureri musculare.
6. Etapa 3, severă, cu dureri abdominale şi incapacitate respiratorie – această formă de manifestare a bolii COVID-19 înseamnă dureri de cap, lipsa mirosului, lipsa apetitului, tuse, febră, răguşeală, dureri în gât şi în piept, stări de confuzie, dureri musculare, incapacitatea de a respira complet, diaree şi dureri abdominale.
Specialiştii afirmă că pacienţii la care coronavirusul se manifestă ca în categoriile 4, 5 şi 6 sunt cei mai predispuşi la internarea în spital. Cel mai probabil, aceştia vor avea nevoie de susţinere respiratorie şi vor fi intubaţi.