Nano-anticorpii lamelor pot neutraliza coronavirusul
This browser does not support the video element.
O echipă de cercetători britanici a folosit anticorpi de la lame, modificați în laborator, pentru a produce un tratament de stimulare a imunității. Rezultatul, un „cocktail de anticorpi” care poate neutraliza coronavirusul, ar putea intra în teste clinice în următoarele luni.
Anticorpii lamelor, care sunt relativi mici și cu o structură mult mai simplificată decât a celor din sângele oamenilor, pot fi modificați în laborator.
O echipă de cercetători de la Rosalind Franklin Institute a modificat în laborator acești anticorpi de la lame, arătând că pot neutraliza coronavirusul prin tăierea țepilor virusului SARS-CoV-2, blocând astfel răspândirea infecției COVID-19.
Anticorpii fac parte din ceea ce este cunoscut sub numele de sistemul imun adaptativ (activ), sunt molecule care, în esență, se adaptează ca răspuns la un virus invaziv sau la o bacterie.
„Dacă te reinfectezi, corpul tău caută orice particule de virus cu anticorpi lipiți în jurul lor și îi distruge”, a afirmat profesorul James Naismith, directorul Rosalind Franklin Institute, citat de BBC.
Acest tip de terapie imunitară stimulează, în esență, sistemul imunitar al unei persoane bolnave cu anticorpi care s-au adaptat anterior la virus.
Nano-anticorpii specifici coronavirusului pot fi controlați
Există deja dovezi că sângele bogat în anticorpi, recoltat de la persoane care s-au vindecat recent de coronavirus, ar putea fi utilizat ca tratament împotriva COVID-19. Însă cheia terapiei cu anticorpi proveniți de la lame este că oamenii de știință pot produce anticorpi specifici coronavirusului pentru a fi controlați.
Minuscula parte a anticorpului de lamă, reproiectată în laborator, este cunoscută sub numele de nano-anticorp.
„În laborator, putem crea nano-anticorpi care pot omorî virusul viu foarte bine, mai bine decât orice am văzut până acum. Sunt extrem de buni în omorârea virusului în cultură”, a precizat profesorul James Naismith.
Acești nano-anticorpi se pot lega de țepii coronavirusului, cunoscuți sub numele de „proteina spike (S)”, dezactivându-i și împiedicând accesul în celulele umane.
Echipa vrea să testeze, în această vară, pe animale acești nano-anticorpi proveniți de la lame, sperând că spre finalul anului vor putea începe studiile clinice pe oameni.
Descoperirea cercetătorilor britanici a fost publicată în revista Nature Structural & Molecular Biology.
Vă recomandăm să citiți și:
Vaccinul împotriva tuberculozei poate limita decesele COVID-19
40% dintre persoanele care suferă de COVID-19 nu prezintă simptome
Cercetătorii din Ungaria au dezvoltat un medicament pe bază de proteine care inhibă COVID-19
Medic: Nu putem calcula prevalenţa COVID-19, datele nu sunt relevante