Surprinsă de telescopul spațial Hubble, imaginea arată NGC 7513, o galaxie spiralată. Situată la aproximativ 60 de milioane de ani-lumină depărtare, NGC 7513 face parte din constelația Sculptor din Emisfera Sudică.
Când era mai tânără, regiunea de mijloc a galaxiei cel mai probabil era foarte activă pentru că gazul era condensat în stele nou-născute. Acum, însă, pare că tot gazul a fost consumat.
Brațele care se rotesc în jurul centrului galaxiei sunt „flocoase”, pufoase și asemănătoare unor pene, datorită straturilor întunecate de praf și norilor de gaz. Milioane de stele tinere emană o strălucire albastră prin această ceață.
Prin comparație, alte galaxii spiralate, inclusiv Calea Lactee, au brațe mult mai clare, acolo unde gazul și stelele sunt comprimate.
Galaxia NGC 7513 are o viteză uimitoare de peste 1.500 de kilometri pe secundă. Totuși, galaxia se îndepărtează de noi. Pământul orbitează în jurul Soarelui cu o viteză de aproximativ 30 de kilometric pe secundă. Deși depărtarea aparentă a galaxiei față de Calea Lactee poate părea bizară, nu este neobișnuită.
În timp ce unele galaxii, precum Calea Lactee sau Andromeda, sunt prinse în forțele lor gravitaționale și se vor uni în cele din urmă, marea majoritatea a galaxiilor din Univers par să se depărteze unele de celelalte. Acest fenomen are loc datorită expansiunii Universului, iar spațiul dintre galaxii se întinde, transmite Science Alert.
NASA a lansat Hubble în orbita Pământului în aprilie 1990. De atunci, telescopul a descoperit noi planete, galaxii ciudate și a oferit noi detalii despre Găurile Negre. De asemenea, Hubble a mai descoperit că Universul se extinde mult mai rapid decât și-au imaginat oamenii de știință.
Telescopul Hubble a surprins momentele finale prin care trec stelele înainte să moară
Telescopul Hubble s-a uitat înapoi în timp atât cât a putut și nu a reușit să găsească primele stele
Telescopul Hubble oferă dovezile existenţei găurilor negre intermediare