Biologia unei rozătoare neobișnuite oferă detalii despre rezistența în fața cancerului

09 07. 2020, 16:00

Cercetătorii explică faptul că biologia cârtițelor golașe face ca acestea să se confrunte cu un risc redus de cancer.

GALERIE FOTO

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge, Regatul Unit, efectuat pe cârtițele golașe a dus la înțelegerea mecanismului care face ca aceste animale să fie extrem de rezistente la cancer, notează Medicalxpress.

În mod obișnuit, cercetătorii opereau cu asumpția că aceste rozătoare nu pot dezvolta nicio formă de cancer. Totuși, analizele genetice indică faptul că acele gene care duc la apariția diferitelor forme de cancer în cazul altor rozătoare pot fi active și în cazul cârtițelor golașe.

O combinație de factori

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că diferența dintre cârtițele golașe și alte rozătoare este reprezentată de către un sistem complex de celule și molecule din jurul celulelor care ar putea să se dividă în mod anormal.

Pornind de la condițiile de mediu din jurul celulelor, oamenii de știință au teoretizat faptul că situația ar putea un pic diferită în cazul cârtițelor golașe. Astfel, cel mai probabil, celulele se pot dezolta în mod anormal, dar, mediul și sistemul imunitar fac ca această evoluție să fie împiedicată înainte de a deveni un pericol pentru întreg organismul.

„Rezultatele au fost o surpriză pentru noi și ne-au transformat complet înțelegerea rezistenței la cancer în cazul cârtițelor golașe. Dacă putem înțelege ce este special cu privire la sistemele imunitare ale acestor animale și cum le protejează împotriva cancerului, este posibil să putem dezvolta intervenții pentru prevenirea bolii la oameni”, explică dr. Walid Khaled, cercetător al Departamentului de Farmacologie al Universității Cambridge.

În cadrul acestui studiu au fost analizate mostre de țesuturi din diferite regiuni ale organismului recoltate de la 11 cârtițe golașe. Oamenii de știință au infectat respectivele cu celule cu virusuri modificate cu o serie de gene care duc la apariția cancerului. Aceste gene, după cum au dovedit o serie de studii anterioare, sunt responsabile de apariția cancerului în cazul altor rozătoare.

„Spre surprinderea noastră, celulele de cârtiță golașă infectate au început să se înmulțească și să formeze rapid colonii în laborator. Știam din această creștere accelerată că au devenit canceroase”, explică Fazal Hadi, cercetător al Centrului pentru Cancer al Universității Cambridge.

După ce au injectat celulele obținute infectate de cârtiță în corpurile unor soricei cercetătorii au observat faptul că aceștia au dezvoltat o serie de tumori în doar câteva săptămâni. Aceste observații i-au condus pe oamenii de știință la concluzia că mediul în care se dezvoltă celulele în cazul cârtițelor golașe reprezintă adevăratul impediment al dezvoltării cancerului.

Studiul Transformation of naked mole-rat cells a fost publicat în Nature.

Citește și:

Codul genetic al cârtiţelor golaşe ar putea deţine secretul pentru înlocuirea opioidelor

Cercetătorii au descoperit un nou mecanism care controlează evoluția cancerului hepatic

Oamenii de știință au reușit să distrugă celule canceroase cu ajutorul ultrasunetelor

Noi molecule puternice ar putea omorî tipurile de cancer pe care alte terapii nu le-au putut elimina