Motivul psihologic pentru care unii oameni refuză să poarte mască de protecție pe timp de pandemie
În lipsa unui vaccin sau a unui tratament eficient, singura soluție pe care o avem pentru a ne proteja de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 este purtarea măștii.
Chiar și așa, unii oameni ezită să poarte măști de protecție. Controversa privind purtarea măștilor s-a intensificat în SUA pe măsură ce unele state au început să relaxeze restricțiile și apoi le-au impus din nou din cauza creșterilor bruște ale cazurilor noi de coronavirus.
Decizia este una ușoară pentru oamenii care sunt pro-mască de protecție. „Este doar o bucată de pânză” sau „Ce e așa de greu? Ai o responsabilitate să nu îi pui în pericol pe alții” sunt unele dintre argumentele folosite deseori.
Însă, cei care nu vor să poarte măști sunt greu de convins. „Este o încălcare a libertății mele” sau „Este dreptul meu să nu port mască” spun unele persoane.
Așadar, cum au devenit măștile de protecție împotriva COVID-19 un subiect atât de aprins?
„Oamenii, la fel ca alte primate și mamifere, au un instinct puternic care devine stimulat peste măsură atunci când se află sub amenințarea unui inamic necunoscut. Astfel, apar emoții puternice și intense care trec cu vedere și șterg complet orice argument rațional”, a explicat David B. Abrams, profesori de științe sociale și comportamentale la New York University.
În astfel de situații excepționale precum o pandemie, oamenii intră într-o stare psihologică de „luptă sau fugi” („fight or flight”), iar pentru unele persoane noțiunea de „luptă” este direcționată spre ordonanțele emise de autoritățile guvernamentale, precum purtarea obligatorie a măștii de protecție.
„În astfel de momente, oamenii devine foarte vigilenți și super sensibili la orice amenințare. Pe deasupra, mai avem de-a face și cu toate schimbările de ultim moment cu privire la acest virus. Astfel, fiecare individ dezvoltă motive foarte complicate pentru comportamentul său”, a mai adăugat Abrams, potrivit Huff Post.
Cum convingi pe cineva să poarte mască de protecție împotriva COVID-19
Acestea fiind spuse, dacă încerci să convingi pe cineva care respectă știință dar este derutat de diversele mesaje privind pandemia de coronavirus, ar fi de ajutor dacă ai argumenta că țările care au impus purtarea obligatorie a măștii au redus răspândirea virusului.
De asemenea, astfel de discuții ar trebui să fie lipsite de subiecte politice.
Odată ce purtatul măștii devine un subiect politic, majoritatea oamenilor greu de convins să poarte mască deja nu mai ascultă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Precizări despre masca de protecție: Cine nu are obligația să o poarte
Ce poți face atunci când masca de protecție se umezește din cauza căldurii excesive
Masca de protecţie. Cum poți face să nu te afecteze și la ce îți mai poate fi utilă