Mii de cuvinte înghesuite în depozitele noastre de memorie abia așteaptă să fie scoase la iveală și să fie folosite în propoziții. În urma unui studiu recent asupra pacienților cu epilepsie și a voluntarilor sănătoși, oamenii de știință au descoperit cum creierul nostru folosește unele cuvinte comune precum „porc”, „ușă” și „tanc” mult mai des față de altele precum „pisică”, „stradă” sau „scări”.
„Am descoperit că unele cuvinte sunt mult mai memorabile decât altele. Rezultatele studiului susțin ideea că amintirile noastre sunt depozitate în rețele neurale. Astfel, creierul caută aceste amintiri în același mod în care un motor de căutare găsește anumite informații pe internet”, a spus Weizhen (Zane) Xie, cercetătorul care a coordonat studiul.
„Sperăm ca aceste rezultate să fie folosite ca o hartă pentru a evalua sănătatea memoriei și a creierului unei persoane”, a adăugat cercetătorul.
Inițial, oamenii de știință au fost surprinși și chiar puțin sceptici față de rezultatele studiului. Pentru mulți ani, cercetătorii au crezut că aducerea aminte cu succes a unui cuvânt arată cum creierul uman produce o legătură puternică între două cuvinte și că un proces similar ar putea explica de ce unele experiențe sunt mai memorabile decât altele.
Însă, orice dubii au fost rapid uitate după ce echipa de oameni de știință a observat rezultate similare la 2.623 de voluntari sănătoși.
„Unele imagini cu oameni și locuri sunt în mod firesc mai memorabile pentru toți oamenii, deși noi toți vedem lucruri diferite în timpul vieții. Asta înseamnă că putem ști în avans ce își pot aminti sau ce pot uita oamenii”, au adăugat cercetătorii, potrivit MedicalXpress.
„Am văzut că unele lucruri, anume cuvinte, ar putea fi în mod firesc mai ușor de memorat pentru creier. Aceste rezultate reprezintă cele mai solide dovezi de până acum privind modul în care creierul controlează memoria”, au mai adăugat oamenii de știință.
Cercetătorii au descoperit „centrul stresului” din creierul uman
Creierul copiilor cărora li se citesc regulat poveşti se dezvoltă mult mai repede
Cum formează creierul amintiri? Un studiu dezvăluie procesul neaşteptat al minţii
10 descoperiri impresionante despre creier care au fost făcute în 2019