Cercetătorii de la University of Western Australia au descoperit că o dietă bogată în nutrienți și antioxidanți ar putea preveni sau chiar inversa efectele bolii Alzheimer.
Studiul, publicat în Open Biology, a arătat că o combinație de antioxidanți în doze tot mai mari a putut preveni boala Alzheimer mai bine decât orice alt tratament disponibil momentan.
Bolile cronice degenerative precum Alzheimer sunt asociate cu peste 70% din decesele de la nivel global. De asemenea, stresul oxidativ, acidoza metabolică cronică și radicalii liberi din corp joacă un rol important în procesul de îmbătrânire.
Rezultatele studiului au arătat că antioxidanții reacționează cu radicalii liberi din corp, aceștia devenind în cele din urmă inofensivi.
Dr. Gerald Veurink a analizat o varietate de antioxidanți. Astfel, a descoperit care dintre aceștia pot fi cei mai eficienți pentru protejarea neuronilor din sistemul nervos al corpului.
Cercetătorul a descoperit că fitonutrientul carotenoida, precum și antioxidentați ca vitamina C și E în concentranții mari, au fost cele mai eficiente în reducerea riscului apariției bolii Alzheimer.
Dr. Veurink a spus că, deși o dietă bogată în nutrienți ajută la stabilizarea nivelurilor de pH din organism care provoacă stresul oxidativ, suplimentarea simultană cu un cocktail de antioxidanți a fost cea mai eficientă metodă de prevenire și gestionare a bolii cronice, potrivit MedicalXpress.
„Combinația de antioxidanți în doze suficient de mari și o dietă bogată în nutrienți și scăzută în carbohidrați pare să aibă cel mai puternic impact asupra pacienților care suferă de Alzheimer”, a explicat cercetătorul.
Dr. Veurink a mai descoperit că stresul oxidativ a putut fi gestionat mai bine cu o combinație de antioxidanți, nu doar cu unul singur. Potrivit cercetătorului, pentru a încetini și preveni apariția bolilor cronice este nevoie și de aplicarea unei strategii holistice în medicină.
Persoanele care fac în jur de 9.000 de paşi pe zi prezintă un risc mai mic de Alzheimer
Virusul herpes poate declanșa boala Alzheimer. Ce demonstrează un studiu recent