O circumferință mai mare a șoldului ne poate proteja de diabet și boli cardiovasculare
Oamenii de știință au arătat cum și de ce o circumferință mai mare a șoldului, o masă de grăsime în partea joasă a corpului, ne poate proteja de boli cardiovasculare sau diabet zaharat de tip 2.
De asemenea, cercetătorii au oferit și noi informații care susțin că o cantitate mare de grăsime în șolduri și picioare este foarte importantă pentru a menține sănătatea metabolismului.
O masă de grăsime ridicată este un factor de risc important pentru apariția diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. Totuși, pentru o anumită masă de grăsime, există o variabilitate crescută a riscului de boli cardiovasculare.
Spre exemplu, unii oameni slabi au, în mod neașteptat, un risc de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare similar cu cel observat la oamenii care suferă de obezitate. Ceea ce au în comun aceste două fenotipuri este o masă de grăsime mai crescută în partea superioară a corpului.
Mai multă grăsime în șolduri ne poate proteja de diabetul zaharat și bolile cardiovasculare
Oamenii de știință au subliniat în noul studiu mecanismele care rezultă în depozitarea de grăsime în diferite părți ale corpului, precum și în organe ca inima, ficat sau pancreas. Apoi, au analizat studiile care au arătat cât de mult poate ajuta grăsime de partea joasă a corpului să prezică riscul apariției diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare.
Studii recente au prezentat dovezi genetice care susțin că un nivel scăzut de grăsime abdominală (viscerală) și o cantitate mare de grăsime în partea inferioară a corpului ar putea fi importante pentru a menține sănătatea cardiometabolică.
Apoi, noile cercetări arată mecanismele care ar putea declanșa o redistribuție dramatică a grăsimii din partea inferioară către cea superioară a corpului pe măsură ce îmbătrânim. Schimbările în nivelul hormonilor sexuali de-a lungul vieții sunt considerate foarte importante, atât în cazul bărbaților cât și în cel al femeilor.
Oamenii de știință au mai subliniat strategiile, strâns legate de schimbările stilului de viață, care ar putea împiedica o astfel de redistribuție a grăsimii, potrivit MedicalXpress.
În final, cercetătorii au arătat modul în care o analiză mai atentă asupra masei de grăsime din partea inferioară a corpului ajută medicii să aprecieze mai bine riscul bolilor cardiometabolice și să comunice acest risc pacienților.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Depozitele de grăsime se pot forma şi în plămâni
Femeile care beau o anumită cantitate de cafea pe zi ar putea avea mai puţină grăsime corporală
Există o legătură între grăsimea abdominală şi gândirea flexibilă? Cercetătorii cred că da
Grăsimea din jurul arterelor poate contribui la sănătatea vaselor de sânge