Ciudățeniile care îi bulversează pe medici. Unei fetițe din India îi curg lacrimi cu sânge, însă nu este singurul caz din lume
Orice părinte ar fi șocat să vadă că din ochii copilului său curge din senin sânge. Pentru o mamă din India, experiența a fost de-a dreptul terifiantă.
Un studiu de caz recent al medicilor oftalmologi din New Delhi dezvăluie fenomenul medical straniu și extrem de rar cunoscut drept „haemolacria” la o pacientă de numai 11 ani.
Potrivit mamei, lacrimile cu sânge au fost o întâmplare zilnică în ultima săptămână. Deși fără durere sau emoții intense, lacrimile roșii apăreau spontan pe obrajii fetei și curgeau timp de minute bune, de mai multe ori pe zi.
Ciudățeniile care îi bulversează pe medicii din întreaga lume
„Mă tem pentru sănătatea fiicei mele. Sângele care curge din ochii ei este înfricoșător. Sper să nu mai aibă loc episoade similare în viitor”, ar fi spus mama fetei medicilor.
Clinica medicale a desfășurat analize ample pentru a descoperi cauza lacrimilor de sânge, însă de fiecare dată rezultatele au fost normale. Pacienta nu avea un istoric de traume sau boli. Glandele lacrimogene păreau să fie intacte, rezultatele sanguine erau în regulă, iar lichidele produse de canalele lacrimale nu păreau să fie în niciun fel ieșite din comun.
Experții de la clinică nu au putut găsi nici măcar un indiciu care să-i ajute să înțeleagă cazul. Totuși, aflată sub observație în următoarele zile, copila a continuat să prezinte lacrimi cu sânge.
Unei fetițe din India de numai 11 ani îi curg lacrimi cu sânge
Deși este extrem de rară, natura șocantă care caracterizează afecțiunea „haemolacria” face ca în analele medicinei să existe numeroase astfel de exemple.
Medicul grec Aëtius din Amida s-ar fi referit la ceva asemănător atunci când a descris boli ale copilăriei care implicau sânge curgând din colțul ochilor. Alți scriitori medicali precum Antonio Brassavola și Rembertus Dodoens ar fi relatat și ei cazuri asociate cu menstruația la adolescente.
Mult mai recent însă, astfel de relatări despre lacrimi de sânge apărute la femei tinere au atras interesul comunității medicale, dar și al publicațiilor de știri din lume.
În urmă cu zeci ani, National Geographic a documentat un caz similar la o fată de 14 ani din India, numită Twinkle Dwivedi. Afecțiunea sa a fost pusă la îndoială, criticii susținând că mama sa ar fi încercat să orchestreze o farsă.
Nu este singurul caz observat vreodată de medicii
În 2019, un studiu medical a descris un caz de „haemolacria” similar cu cel de acum, la o fată de 16 ani, internată într-un spital din Bangladesh.
Este posibil, cel puțin în câteva dintre cazuri, ca hormonii să joace un rol important. Un studiu din 1991, care a testat prezența sângelui în lacrimile a 125 de voluntari sănătoși, a descoperit urme de sânge în aproape o cincime dintre participanți, cel mai mult în timpul ciclului menstrual.
Totuși, afecțiunea medicală nu afectează doar un singur gen. În urmă cu doi ani, un bărbat de vârstă mijlocie s-a prezentat la secția de urgențe a unui spital din Italia cu sânge țâșnind din ochii săi.
În acel caz, o posibilă cauză ar fi fost descoperită. Bărbatul părea să aibă hiperemie conjunctivală, un ușor exces de sânge în membrana care acoperă globul ocular, potrivit Science Alert.
Ce ar putea explica apariția lacrimilor cu sânge
Există multe alte condiții medicale care ar putea explica astfel de incidente. Ar mai fi boala în care sângele se coagulează, numită hemofilie, sau sindromul Osler-Weber-Rendu.
Din păcate, în cazul fetei de 11 ani, niciuna dintre aceste opțiuni nu oferă o explicație. Diagnosticul său rămâne idiopatic, ceea ce înseamnă mai mult sau mai puțin „unul dintre acele lucruri ciudate”.
Vestea bună este că nu există niciun motiv să credem că lacrimile de sânge sunt ceva de termen lung. De fapt, lacrimile de sânge ar putea să dispară la fel de rapid cum au și apărut.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Caz medical alarmant: Ce se poate întâmpla în timpul unei supradoze de cofeină