O echipă internațională de fizicieni susține că a găsit dovezi ale prezenței unei particule subatomice numită axion. Existența acestui tip de particulă este de mult timp dezbătută de comunitatea științifică.
Particula axion a fost sugerată pentru prima oară în anii 1970 pentru a explica anumite discrepanțe în fizica particulelor elementare. De asemenea, axion a devenit o explicație populară pentru existența materiei întunecate. Însă, oamenii de știință nu au găsit dovezi directe ale existenței acesteia până acum.
În cadrul experimentului XENON1T Dark Matter, oamenii de știință au amplasat două tone de xenon într-un vas sub un munte din Italia. Xenon este un gaz nobil care e foarte stabil, iar inerția sa îl face un candidat ideal pentru a depista prezența oricărei particule care trece prin el.
Echipa a anunțat că a găsit un „exces surprinzător de evenimente” de particule care interacționau cu particulele de xenon. Oamenii de știință nu au putut să explice evenimentele folosind modelul standard al fizicii.
Cercetătorii au sugerat că există trei explicații pentru acest exces. Prima este contaminarea vasului, iar a doua este că evenimentele ar fi fost declanșate de neutrini, o particulă deja clar stabilită.
Totuși, a treia explicație este mult mai îndrăzneață și ar putea avea implicații majore pentru lumea fizicii. Interacțiunile ar fi putut fi cauzate de axioni, ceea ce ar fi prima dată când particula înșelătoare este observată.
În timp ce axionii nu sunt deocamdată o explicație directă pentru materia întunecată, aceste particule ar fi putut pregăti terenul pentru apariția materiei întunecate în primele stadii ale universului.
Oamenii de știință au fost de-a dreptul încântați de această posibilitate, potrivit Futurism.
„Încerc din răsputeri să fiu calm, dar e greu. Dacă asta e adevărat, ar putea schimba complet regulile jocului în fizică. Ar putea fi cea mai mare descoperire de la accelerația cosmică”, au spus fizicieni care nu au fost implicați în experimentul XENON1T Dark Matter.
„În ciuda faptului că suntem toți extrem entuziasmați, ar trebui să mai avem răbdare”, a afirmat Luca Grandi, unul dintre autorii noului studiu și fizician de la Universitatea din Chicago.
Observaţiile asupra unei galaxii îndepărtate pun la îndoială Teoria Stringurilor
Un inginer NASA a gândit un motor aflat la limita legilor fizicii
Fizicienii au dovezile existenţei unei a cincea forţe fundamentale