O dietă cu un nivel ridicat de zahăr modifică circuitul neuronal care dă oamenilor senzația de sațietate și îi determină să mânânce mai mult. Concluzia aparține unor cercetători de la Universitatea din Michigan (Statele Unite) care au efectuat un studiu pe musculițele de oțet.
Alimentele mai intense ca gust și structură induc senzația de sațietate, fenomen pe care cercetatorii l-au denumit anterior „sațietate îmbunătățită senzorial”.
„Gândiți-vă la un aliment foarte complex și cu gust puternic, precum brânza gorgonzola. Mirosul înțepător și pătrunzător ale acestui tip de brânzeturi este ceea ce te determină să nu mănânci cantități mai mari comparativ cu mozzarella”, a afirmat Monica Dus, autor principal al cercetării publicate în revista eLife.
Potrivit profesoarei de biologie moleculară, celulară și de dezvoltare la Universitatea din Michigan, căile neuronale care călătoresc dinspre gură către creier sunt unice printre organisme.
Circuitele neuronale din creier care folosesc dopamina ca neurotransmițător pentru a procesa gustul dulce al zahărului sunt similare la om, rozătoare și muște. De aceea, Monica Dus a studiat efectele pe care zahărul le are asupra acestor circuite neuronale la muștele de oțet.
Pentru asta, Christina May, unul dintre membrii echipei de cercetare, a creat un marker genetic în neuronii dopaminergici ai musculiţelor de oţet care să permită observarea răspunsului insectelor la cantităţi diferite de zahăr.
Echipa condusă de Monica Dus a descoperit că, atunci când musculițele erau hrânite cu alimente bogate în zahăr, răspunsul neuronilor care semnalează recompensa în creier era diminuat și întârziat. Acest lucru determina musculițele să se alimenteze în exces.
„În cazul unei diete cu un nivel ridicat de zahăr, vedem că neuronii dopaminergici din musculiţele de oţet sunt mai puţin activi pentru că un aport ridicat de zahăr reduce intensitatea răspunsului la dulcele care vine din gură”, a mai spus Monica Dus, potrivit Phys.
Potrivit acesteia, animalele folosesc acest răspuns de la neuronii dopaminergici pentru a estima nivelul de satisfacţie sau de saţietate pe care îl dă un aliment. „În cazul musculiţelor cu o dietă bazată pe un conţinut ridicat de zahăr acest proces este perturbat, neuronii dopaminei se activează mai încet şi astfel ajung să mănânce mai mult decât au nevoie, ceea ce în timp le face să crească în greutate”, a adăugat profesoara de la Universitatea din Michigan.
Cercetătorii au stabilit astfel că musculițele de oțet care consumau mai mult zahăr se confruntau cu o reacție atenuată la zahăr și nu mai aveau indicii de sațietate care să le anunțe că au mâncat suficient. Drept urmare, muștele studiate s-au îngrășat. La fel se poate întâmpla și în cazul oamenilor.
Vestea bună este că fenomenul este reversibil. Cercetătorii au descoperit că dacă se corectează activitatea celulelor asociate gustului dulce, printr-o dietă a musculiţelor de oţet care să nu fie bogată în zahăr, se normalizează răspunsul acestor neuroni la zahăr.
Neuronii dopaminergici sunt mai puțin activi deoarece celulele gustative nu funcționează la fel de bine la animalele cu o dietă bogată în zahăr.
Monica Dus a explicat că procesul este oarecum similar cu dependenţa de droguri pentru că zahărul activează acelaşi sistem de recompensă din creier. Pe măsură ce tot mai mult zahăr intră în contact cu limba, sensibilitatea sistemului de recompensă este redusă, astfel că regiunile din creier solicită mai mult zahăr pentru a ajunge la senzaţia de satisfacţie.
Vă recomandăm să citiți și:
Un consum ridicat de zahăr duce la mai multe probleme de sănătate, nu doar la obezitate
Care sunt riscurile excesului de zahăr în dieta copiilor?
Mâncarea pentru bebeluşi conţine un nivel prea ridicat de zahăr!