Proiect neobișnuit. Un cercetător propune construirea unui accelerator de particule pe Lună
Luna prezintă o serie de condiții ideale pentru o astfel de inițiativă, susține cercetătorul.
Acceleratoarele de particule sunt unele dintre cele mai impresionante instrumente științifice pe care fizica modernă le-a produs și pe care le folosește. Experimentele realizate cu acest instalații au permis fizicienilor să aibă o înțelegere mult mai bună a modului în care interacționează particulele și chiar să facă o serie de descoperiri surprinzătoare.
Nikolai Zaitsev, un doctor în fizică, propune un proiect extrem de ambițios: construirea unui accelerator de particule pe suprafața Lunii. El este de părere că satelitul Pământului prezintă o serie de condiții ideale pentru construirea și operarea unei astfel de instalații, notează Futurism.
Condiții ideale
Într-un articol recent, fizicianul argumentează că Luna prezintă condiții ideale pentru a construi un accelerator de particule. În primul rând, trebuie să luăm în calcul că pe suprafața Lunii temperaturile sunt extrem de reduse, perfecte pentru ca materialele supraconductoare să poată opera la capacitate maximă.
În al doilea rând, lipsa unei atmosfere pe suprafața selenară înseamnă că atomii care interferează cu experimentele de pe Pământ nu mai reprezintă o problemă.
O parte din lucrarea fizicianului este dedicată unor speculații în domenii în care progresele cercetătorilor sunt limitate. Mai exact, Zaitsev este de părere ă o instalație științifică de pe Lună ar putea fi folosită pentru a trimite unde de materie întunecată sau de neutrini către suprafața terestră.
Dacă ar putea deveni realitate aceste idei, atunci cercetătorii din aceste din aceste domenii nu ar mai depinde de evenimente cosmice aleatorii pentru a-și continua studiile.
Constrângeri materiale
În prezent, omenirea a avut o prezență limitată pe suprafața selenară, în plus, nici nu am reușit să construim un singur habitat în care oamenii de știință să poată trăi și să-și desfășoare experimentele. În aceste condiții, construirea unui accelerator de particule poate părea în cel mai rău caz o fantezie sau, în cel mai bun caz, un scop îndepărtat.
Articolul a fost publicat pe serverul arXiv.
Citește și:
Cum arată, de fapt, telescopul gigant pe care NASA vrea să-l construiască pe Lună
Colonie umană pe Lună, construită cu ajutorul imprimantelor 3D. Proiectul ambiţios al ESA (FOTO)
Cum vrea să dezvolte NASA baze umane pe Lună
ESA testează un material neobișnuit pentru habitatele de pe Lună