O echipă de cercetători români şi-a propus să inventeze un test de diagnostic COVID-19 pentru acasă.
Pandemia de coronavirus este departe de a fi încheiată și încă nu se știe dacă nu va reveni în forță în toamna sau iarna viitoare. Cercetători din întreaga lume lucrează la dezvoltarea unui vaccin care să combată infectarea cu virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19. Totodată se încearcă și găsirea unor tratamente eficiente împotriva acestei infecții.
În prezent, testarea COVID-19 se face doar în unitățile spitalicești sau în centre de sănătate private. În contextul temerilor că virusul SARS-CoV-2 nu va dispărea prea curând, o echipă de cercetători români lucrează la un test care să depisteze infecția și care să poată fi făcut de acasă.
Şeful echipei spune că testul ar putea fi gata în circa un an şi jumătate. Testul va arăta ca un test de sarcină și va costa în jur de 4 euro.
Ciprian Iliescu, doctor în tehnologie mecanică la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie, conduce echipa care vrea să facă şi alte tipuri de kituri, utile pentru testarea simultană a 20-50 de persoane, pentru instituţii.
„Este ca un fel de test de sarcină, ca să aveţi o imagine mai clară. Este o metodă gen PCR şi încercăm să folosim ca metodă saliva”, spune Ciprian Iliescu, citat de Mediafax.
„Ne propunem standardizarea unui protocol rapid de extracţie a ARN-ului viral, acest lucru poate fi implementat în această pandemie, dar şi pe viitor, în detecţia altor patogeni”, spune Graţiela Grădişteanu, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Cercetare al Universităţii Bucureşti.
O clujeancă a realizat o carte ilustrată care explică pandemia și care a fost tradusă în 12 limbi
Ar putea exista un vaccin COVID-19 până în ianuarie? Ce spun specialiștii
Oamenii de știință au descoperit cum poate reveni părul alb la culoarea sa naturală