Home » Știință » Oameni de știință, inclusiv de la OMS: Nu există dovezi că noul coronavirus îşi pierde din putere

Oameni de știință, inclusiv de la OMS: Nu există dovezi că noul coronavirus îşi pierde din putere

Oameni de știință, inclusiv de la OMS: Nu există dovezi că noul coronavirus îşi pierde din putere
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 02.06.2020

Nu există dovezi care să susţină afirmaţia medicului italian care a spus că noul coronavirus şi-a pierdut din putere, au afirmat experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi o serie de alţi oameni de ştiinţă.

Profesorul Alberto Zangrillo, şeful serviciului de terapie intensivă din cadrul Spitalului San Raffaele din Lombardia, care a condus eforturile de combatere a epidemiei de COVID-19 din Italia, a declarat duminică pentru televiziunea de stat că noul coronavirus „nu mai există din punct de vedere clinic”, potrivit Reuters.

Epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove, precum şi alţi experţi în virusuri şi boli infecţioase, au afirmat că declarațiile lui Zangrillo nu sunt susţinute de dovezi ştiinţifice.

Nu există date care să arate că noul coronavirus s-a schimbat semnificativ, fie ca mod de transmitere, fie în ceea ce priveşte severitatea bolii pe care o provoacă, au spus ei.

„În ceea ce priveşte transmisibilitatea, aceasta nu s-a schimbat şi nici din punct de vedere al gravităţii nu s-a schimbat”, a afirmat Van Kerkhove.

Virusurile se pot adapta pe măsură ce se răspândesc

Nu este neobişnuit ca virusurile să aibă mutaţii şi să se adapteze pe măsură ce se răspândesc. Până în prezent, pandemia COVID-19 a omorât peste 370.000 de oameni şi a infectat alți peste 6 milioane în întreaga lume.

Martin Hibberd, profesor de boli infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a afirmat că studii ample care au analizat schimbările genetice ale virusului SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, nu susțin ideea că coronavirusul și-a pierdut din putere.

Profesorul Alberto Zangrillo, cunoscut în Italia și pentru că este medicul fostului prim-ministru Silvio Berlusconi, a precizat că afirmațiile sale, privind scăderea în intensitate a coronavirusului, se bazează pe un studiu condus de cercetătorul Massimo Clementi. Rezultatele acestui studiu ar urma să fie publicate săptămâna viitoare.

„Nu am spus niciodată că virusul s-a schimbat, noi am spus că interacțiunea între virus și gazdă s-a schimbat cu siguranță”, a precizat Alberto Zangrillo pentru Reuters.

Explicația ar sta, potrivit medicului italian, în caracteristicile diferite ale virusului, care nu au fost încă identificate, sau în cele ale persoanelor infectate.

Vă recomandăm să citiți și:

O maimuță a furat mostre de sânge de la pacienți infectați cu COVID-19

Persoanele asimptomatice, testate pozitiv la COVID-19, nu-i pot infecta pe cei din jur – studiu

Dr. Virgil Musta, despre decesele de COVID-19 din România: Vârsta medie  a fost mai mică decât cea din țările vestice

Sindromul inflamator misterios asociat cu COVID-19 a început să apară și la adulții tineri

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase