Cercetătorii au depistat o „bucată” de Univers care anterior nu le-a fost accesibilă

04 06. 2020, 18:00
Credit foto: Pixabay

Jumătate din materia barionică, care reprezintă 5% din materia totală, nu putea fi identificată cu instrumentele obișnuite.

Universul nostru este format materia obișnuită, materie și energie întunecată, dar instrumentele și teoriile actuale ne permit accesul la doar o mică parte din toată materia. Vorbim aici, în mod evident, de materia obișnuită, numită de către cercetători barionică.

Cercetătorii explică faptul că materia barionică reprezintă 5% din toată materia Universului, dar că jumătate din aceasta nu a putut fi identificată până acum. Cercetătorii pun această incapacitate pe seama instrumentelor care nu au permis identificarea semnalelor specifice acesteia, notează Futurism.

Din fericire, semnalele radio rapide și capacitatea crescută a instrumentelor de a le urmări au oferit oamenilor de știință capacitatea de a dezvolta o teorie care să explice locul în care „ascunde” materia barionică pe care încă nu au detectat-o.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste semnale radio sunt distorsionate atunci când trec prin diferite obiecte și că pornind de la această informație pot afla mai multe despre materia lipsă.

Xavier Prochaska, astronom al Universității California Santa Cruz, explică faptul că descoperirea materiei barionice lipsă a reprezentat o problemă importantă pentru oamenii de știință.

Reușite parțiale

În ultimii ani, oamenii de știință au susținut că pot identifica materia lipsă prin scanarea norilor de gaze din jurul galaxiilor sau prin studierea materiei care „leagă” galaxiile din Univers. Totuși, Prochaska explică faptul că aceștia s-au bazat pe seturi limitate de date.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citește și:

De ce mai există materie în Univers?

Uimitoarea naştere şi evoluţie a materiei în Univers: cum au apărut elementele din cosmos

A fost descoperită materia întunecată, lipsă, din Univers

Un grup de fizicieni susţine că de partea cealaltă a Big Bang-ului se află un Univers compus din anti-materie