Compania de biotehnologie din Maryland, SUA, Novavax, a început înscrierile pentru voluntari pentru a efectua teste ale vaccinului împotriva COVID-19 pe care îl dezvoltă.
Novavax are nevoie de 130 de persoane pentru a le administra vaccin experimental împotriva noului coronavirus.
Este cea de-a zecea companie din întreaga lume care a început studiile pe oameni pentru potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19.
Primul voluntar urmează să fie vaccinat luni seara în Australia, unde se desfăşoară prima fază a procesului de testare.
Vaccinul, numit NVX CoV2373, a reuşit să producă un nivel ridicat de anticorpi de neutralizare în testarea pre-clinică.
„Aceste rezultate oferă dovezi puternice că acest vaccin va creşte sistemul imunitar al oamenilor, ceea ce va duce la protecţie împotriva COVID 19 şi contribuie astfel la controlul răspândirii acestei boli”, se arată într-un comunicat transmis de compania producătoare.
Novavax spune că se aşteaptă să aibă primele rezultate preliminare în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea noului vaccin până în luna iulie. Dacă rezultatele sunt promiţătoare, studiul va intra în cea de-a doua etapă, în care un grup mai mare de participanţi din mai multe ţări va fi testat pentru a evalua siguranţa, eficacitatea şi capacitatea de reducere a bolii COVID-19.
Între timp, Laboratorul care îl produce a anunţat că intenţionează să producă vaccinul înainte de a obţine rezultatele finale ale testelor, astfel încât, dacă se dovedeşte a funcţiona, atunci când va putea fi lansat, să existe deja un stoc, potrivit Mediafax.
Pentru producţia acestui vaccin, compania are 388 de milioane de dolari de la CEPI, o coaliţie realizată printr-un parteneriat global între organizaţiile publice, private şi filantropice.
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că Novavax se aşteaptă să aibă pregătite 100 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul anului şi un miliard de doze în 2021.
Natura e necruțătoare. Vulturul simbol al SUA a fost ucis cu sânge rece chiar de prada sa
Distanţa de doi metri, posibil insuficientă pentru a preveni transmiterea coronavirusului