Cercetătorii susțin că, în viitor, acesta ar putea fi folosit pentru tratarea infertilității umane.
Kim Mitchell și Vance Trudeau, biologi ai Universității Ottawa, Canada au studiat efectele diferitelor mutații în cazul peștilor zebră și au descoperit o serie de funcții care reglează activitatea sexuală a masculilor și a femelelor, notează Phys.
În cadrul acestui studiu, biologii au folosit editarea genetică și au modificat două gene care joacă un rol important în funcția sexuală a peștilor zebră. Aceștia au descoperit că modificarea genelor secretogranină-2 poate duce la modificarea comportamentelor sexuale.
În mod obișnuit, atunci când sunt puși în același spațiu peștii zebră se abordează într-un scurt timp pentru ca apoi masculii să fecundeze ouale eliberate de către femeie în apă.
În cazul peștilor care prezintă aceste mutații genetice specifice, situația nu pare a sta la fel, din contră, masculii și femelele ignorându-se. Testele au arătat că doar 10% dintre perechile studiate care aveau aceste mutații au putut să se reproducă.
Cercetătorii explică faptul că peștii zebră care au fost modificați genetic sunt capabili să producă celule sexuale, dar, pur și simplu au probleme legate de comportamentul sexual. De asemenea, aceștia explică faptul că aceasta este primul caz documentat în care o mutație genetică este legată de perturbarea comportamentului sexual la animale.
Secretogranină-2 este o proteină mare care este importantă pentru funcționarea optimă a celulelor nervoase, dar și a altor tipuri de celule care emit hormoni care reglează funcția sexuală sau creșterea.
Atunci când această proteină este „tăiată” de către o enzimă specială produce peptide secretoneurinice, care se dovedesc importante pentru stimularea funcției sexuale.
În cazul peștilor din acest studiu, o singură injecție cu aceste peptide a dus la revenirea parțială a funcției sexuale. Cercetătorii teoretizează faptul că peptidele acționează asupra celulelor din creier și din glanda pituitară, stimulând producție de alți hormoni importanți pentru împerecherea peștilor.
Pornind de la aceste observații, cercetătorii au concluzionat că peptide secretoneurinice sunt, la rândul lor, un hormon. Testele au arătat că forma produsă de pești este destul de asemănătoare cu cea produsă de către alte animale, inclusiv oameni.
Oamenii de știință sunt de părere că pornind de la aceste descoperiri vor putea să realizeze alte studii în care să identifice modalități prin care să crească funcția sexuală a peștilor. În viitor, aceste studii ar putea fi folosite pentru a crește rata de reproducere a peștilor din crescătorii sau chiar pentru reducerea infertilității umane.
Studiul Targeted mutation of secretogranin-2 disrupts sexual behavior and reproduction in zebrafish a fost publicat în PNAS.
”Viagra mentală,” hormonul minune care activează dorinţa sexuală
Hormonii sexuali feminini i-ar putea ajuta pe bărbaţi în lupta cu COVID-19
Hormonul care combate stresul şi creşte dorinţa sexuală a fost în sfârşit descoperit