Iluzia optică care te înnebunește! Ce culoare au, de fapt, cele două cranii
Dacă un semn îți spune să urmărești craniul de culoare mov spre destinația ta, răspunsul ar putea părea destul de simplu: mergi la stânga. Însă, dacă izolezi dungile din care sunt compuse craniile vei vedea că niciunul dintre acestea nu au oase de culoare mov. De fapt, toate sunt de aceeași culoare. Iar dacă le pui din nou unele alături de celelalte, acestea vor reveni la culorile de mov și portocaliu.
Pigmenții se transformă din cauza iluziei Munker-White. Astfel se schimbă percepția celor două nuanțe de culoare identice atunci când sunt suprapuse peste culori diferite.
Nimeni nu știe cu certitudine, dar iluzia probabil se datorează efectului „color-completion”. Asta crede și informaticianul David Novick, de la Universitatea El Paso din Texas.
Fenomenul creează o imagine care distorsionează culoarea obiectelor ce o înconjoară. În cadrul unei poze alb-negru, un element gri ar apărea cu o nuanță mai deschisă atunci când este alături de o dungă albă.
De asemenea, elementul ar avea o nuanță mai închisă alături de o dungă neagră.
Mulți neurologi sunt de părere că semnalele neurologice care se ocupă cu înțelegerea informațiilor privind pigmenții din câmpul nostru vizual formează o medie. Astfel, aceștia creează o culoare care se află undeva la mijloc între două nuanțe contrastante, informează Popular Science.
În cazul de față, un craniu este acoperit cu dungi albastre, iar altul cu dungi galbene. Atunci când craniile originale preiau caracteristicile mediului lor înconjurător, craniile capătă culori cu totul diferite.
Imaginea care prezintă iluzia optică Munker-White ar fi apărut pentru prima oară în 2018, însă a reapărut recent pe rețelele de socializare. Imaginea a fost creată de Hubert Tereszkiewicz.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O iluzie optică simplă ar putea produce o întârziere la nivelul creierului
VIDEO Iluzia optică ce îţi poate da dureri de cap. Cum poate explica ştiinţa efectul
Cum poţi călători în timp? Iluzia care îţi păcăleşte creierul