Home » Știință » Primul transplant de inimă artificială, efectuat în premieră în Danemarca

Primul transplant de inimă artificială, efectuat în premieră în Danemarca

Primul transplant de inimă artificială, efectuat în premieră în Danemarca
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 26.05.2020

Doctorii de la spitalul Rigshospitalet din Copenhaga au anunțat implantarea cu succes a unei inimi artificiale la un pacient. Danemarca a devenit astfel a treia țară din lume unde s-a făcut un implant de inimă artificială.

Vezi cum arată inima artificială!

Medicii danezi afirmă că realizarea în premieră a acestei proceduri reprezintă o schimbare de paradigmă în medicina cardiovasculară.

„Sperăm că, în viitor, să putem oferi transplanturi pacienților bolnavi cronici, cu insuficiență cardiacă pe ambele părți ale inimii, care nu mai pot aștepta un donator sau care, din anumite motive, nu pot face un transplant”, a afirmat Finn Gustafsson, medic și profesor în insuficiență cardiacă avansată la Departamentul de Cardiologie din Rigshospitalet.

Gustafsson a precizat că timpul de așteptare pentru o inimă de la un donator este de aproximativ un an în Danemarca, iar mulți pacienți mor înainte să o primească, transmite CPH Post.

Inima artificială, o soluție pentru insuficiența cardiacă avansată

De ani buni, la Rigshospitalet se folosesc pompe mecanice care sunt implantate pentru a ajuta partea stângă a inimilor pacienților cu insuficiență cardiacă, cei mai mulți în fază terminală.

O inimă artificială dezvoltată de compania Carmat pare să rezolve această situație. Danemarca a devenit astfel a treia țară din lume, după Cehia și Kazahstan, unde a fost implantată această inimă artificială pacienților cu insuficiență cardiacă avansată care nu mai pot aștepta un transplant cu o inimă de la un donator.

Până în prezent, 13 pacienți au beneficiat de inima bioprotetică dezvoltată de Carmat, iar planul este de a crește acest număr la 20 în lunile următoare.

Rigshospitalet a fost ales ca centru de testare a acestei inimi datorită expertizei sale în tratarea și cercetarea insuficienței cardiace avansate.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 5 alimente benefice pentru sănătatea cardiovasculară

Un somn neregulat creşte riscul de probleme cardiovasculare

Câinii îţi pot prelungi speranţa de viaţă dacă suferi de boli cardiovasculare

Cum funcţionează prima inimă bionică din lume. Nu are puls şi este făcută din titan – VIDEO

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase