Astronomii ar fi surprins, în premieră, imagini cu nașterea unei planete. Uite cum se formează o nouă lume

21 05. 2020, 00:00

Astronomii susțin că ar fi descoperit primele dovezi directe ale nașterii unei planete. Un disc dens de praf și gaz a fost observat în jurul unei stele tinere numite AB Aurigae, aflată la aproape 520 de ani lumină depărtare de Terra.

GALERIE FOTO

Cercetătorii au observat structura în spirală în apropiere de centrul stelei. Asta sugerează că o nouă lume ar fi în procesul de formare. Oamenii de știință au folosit Telescopul Foarte Mare (VLT ) de la Observatorul European de Sud, din Chile.

Discul care se rotește este unul din semnele care confirmă nașterea unui nou sistem solar în constelația Auriga, au spus cercetătorii.

Primele dovezi directe ale nașterii unei planete

Mii de exoplanete au fost identificate până acum, dar știm prea puține despre modul în care se formează”, a declarat dr. Anthony Boccaletti, cel care a condus studiul de la Universitatea PSL din Franța.

„Trebuie să observăm cu atenție sistemele foarte tinere pentru a surprinde cu adevărat momentul în care planetele se formează”, a mai adăugat Boccaletti.

Până acum, astronomii nu au reușit să obțină imagini îndeajuns de clare ale discurilor tinere, potrivit The Guardian.

Boccaletti și echipa sa de astronomi au folosit instrumentul sferic al VLT pentru a captura imagini cu AB Aurigae. Acestea arată „o spirală uimitoare de praf” cauzată de mica planetă care încearcă să „alunge” gazul.

Același instrument a fost folosit și în 2018 pentru a surprinde imagini cu altă planetă „nou-născută”, despre care se crede că are doar 5.4 milioane de ani.

Sursa foto: Astronomy & Astrophysics journal

Potrivit lui Emmanuel Di Folco, unul dintre autorii studiului, acest fenomen de înlăturare a gazului provoacă „perturbări sub formă de valuri în disc, cumva precum valurile provocate de o barcă pe lac”.

În timp ce noua planetă se rotește în jurul lui AB Aurigae, gazul și praful iau forma unei spirale. Regiunea luminoasă de culoare galbenă din centrul spiralei este vârtejul.

Cercetările au fost publicate în jurnalul Astronomy & Astrophysics.

Vă mai recomandăm să citiți și:

– Astronomii NASA au găsit o galaxie ultra-masivă care şi-a găsit finalul într-o clipă

– În ce galaxii ar putea să apară viaţa inteligentă?

– Cerul e plin de galaxii în formă de X. Iată de ce

– Astronomii au fotografiat, în premieră, un jet de gaze eliberat de coliziunea a două galaxii