S-a demonstrat: Care este cea mai bună metodă de încetinire a procesului de îmbătrânire

28 05. 2020, 00:05
Sursa foto: Pexels

Din păcate, pentru cei dintre noi care se apropie vertiginos sau au trecut deja de 30 de ani, acesta este momentul în care mușchii încep să se micșoreze. Un nou studiu prezintă încă un motiv pentru care nu ar trebui să mai lenevim.

Printre altele, s-a mai dovedit că exercițiul fizic crește numărul mitocondriilor (organite celulare care generează energie) din celule. În plus, crește și fluxul sanguin, precum și rezistența osoasă.

În timp ce multe studii asupra degradării mușchilor se concentrează pe oamenii în vârstă, reducerea lentă a țesutului muscular din corpurile noastre începe de fapt după vârsta de 30 de ani. În fiecare an pierdem în jur de 3% sau 5% din mușchi.

Mișcarea, cea mai bună metodă pentru încetinirea procesului de îmbătrânire

Din fericire, mușchii noștri se pot regenera, iar cu puțin efort putem chiar să dăm timpul înapoi.

Creșterea mușchilor, sau regenerarea după accidentări, implică celulele satelit. Atunci când acestea se transformă într-o nouă generație de celule, pot deveni tot celule satelit sau mioblaste (celule care mai apoi devin celule musculare). Însă, aunci când nu sunt folosite, celulele satelit intră într-o stare de hibernare și economisire a energiei.

„Este evident că celulele satelit sunt activate prin diferite căi în urma exercițiului fizic”, a explicat biologul William Chen, de la Universitatea Ottawa din Canada, potrivit ScienceAlert.

Multe studii asupra sesiunilor de antrenament cu oameni au indicat o creștere în înmulțirea celulelor satelit.

Neglijarea exercițiului fizic aduce numai probleme

La fel ca restul celulelor, cele satelit se pot deteriora odată cu înaintarea în vârstă. Chiar și în stare de hibernare, atunci când activitatea celulară este redusă, procesul menținerii în această stare produce pierderi celulare.

Așadar, dacă celulele satelit rămân în hibernare prea mult timp, pierderea celulară poate produce deteriorări. Astfel, poate preveni celulele să se mai regenereze. Chiar mai râu, în cazul în care mușchii îmbătrâniți nu sunt activați, celulele satelit se pot bloca în starea de hibernare. Acestea își pot pierde complet abilitatea de regenerare.

Cu toate acestea, „exercițiul fizic nu previne toate defectele asociate îmbătrânirii în mușchii scheletici”, a mai precizat William Chen.

„Populația de celule satelit tot se reduce odată cu trecerea timpului. Totuși, exercițiul fizic ar trebui menținut pe tot timpul vieții. Efectele pierderii mușchilor scheletici sunt reduse semnificativ în comparație cu stilul de viață sedentar”, a mai adăugat acesta.

Studiul a fost publicat în Open Biology.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Celulele ”zombie” din creier pot deveni neuroni activi

Celulele din nas, cea mai probabilă cale de infectare COVID-19 şi de transmitere a coronavirusului

Celulele ”reprogramate” pot folosi materiale sintetice pentru a construi structuri în interiorul organismelor

Modul în care ADN-ul este „împachetat” în celulele albe poate cauza diabetul