Un model tridimensional cu virusul SARS-Cov-2 a fost dat publicității. Virusul este răspunzător pentru boala respiratorie gravă COVID-19, iar imaginea oferă noi detalii despre patogen.
Experții spun că modelele sunt „cât se poate de precise” având în vedere informațiile pe care le avem până la ora actuală despre virus. Pentru a crea imaginile extrem de detaliate, biologii de la prestigiosul studio Visual Science s-au inspirat din informațiile științifice publicate deja despre virus.
Biologii au început cu structura deja cunoscută și datele disponibile de la Protein Data Bank, o bază de date internațională cu structuri 3D despre molecule biologice, scrie IFL Science.
„După o analiză amplă, am recreat modelele complete cu proteinele virale și interacțiunile lor. Apoi, am așezat întregul model pe aceste structuri”, a declarat Yury Stefanov, directorul științific.
Particulele din coronavirus sunt pleomorfice, ceea ce înseamnă că forma lor variază. În general au fost descrise ca fiind ovale sau sferice. Au între 50 și 150 de nanometri lungime. Culorile aprinse din imagini arată proteinele codificate de genomul viral, în timp ce nuanțele de gri corespund structurii celulelor gazdă, care au fost „cucerite” de virus.
Imaginea oferă „detalii uimitoare” privind particulele virale. De-a lungul suprafeței pot fi văzute proteinele prin care virusul se atașează de gazdă, aceasta fiind prima fază a infecției.
De asemenea, membrana celulară este și ea vizibilă. Aceasta ajută virusul să se grupeze și să își țină toate părțile laolaltă.
„Modelul reflectă ce înțeleg momentan oamenii de știință despre arhitectura virusului. Imaginea include proteinele de suprafață care interacționează cu receptorii de la suprafața celulei umane pentru a ajunge în interior”, a explicat Ivan Konstantinov, CEO și fondator al Visual Science.
Oamenii de știință din lume au documentat rapid structura virusului prin imagini și reconstrucții cu rezoluție mare. În aprilie, cercetătorii de Brazilia au izolat mostre și au creat primele imagini folosind un microscop electronic. Alte imagini făcute de cercetătorii din SUA arată sute de particule ale virusului pe suprafața celulei umane.
„Aceste imagini superbe ne vor ajuta să înțelegem mai bine particulele virusului, iar pentru cei fără experiență științifică virusul care infectează milioane de oameni va deveni mai real”, a spus Vincent Racaniello, profesor la Departamentul de Microbiologie și Imunologie de la Universitatea Columbia, din New York.
– Unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 a înregistrat rezultate bune în testele pe oameni
– OMS: Chiar dacă va exista un vaccin împotriva COVID-19 asta nu înseamnă că va dispărea cu totul
– Anunţul unor oameni de ştiinţă din Israel despre un posibil vaccin pentru coronavirus
– Plasture cu un potenţial vaccin împotriva coronavirus, creat de cercetători din SUA