Observatorul ANITA a identificat o serie de neutrini cu un nivel crescut de energie produși de către o gaură neagră.
Neutrinii sunt unele dintre cele mai mici particule subatomice din Univers și, după cum arată studiile se dovedesc fi și extrem de comuni: în orice moment corpul nostru este străbătut de 100 de miliarde de astfel de particule care au o interacțiune limitată cu restul materiei. Inițial, aceștia au apărut în urma Big Bag-ului, dar, odată cu evoluția Universului pot fi produși de către stele, supernove sau chiar găuri negre.
Aceste particule au o masă foarte mică și nu prezintă încărcătură electrică, iar interacțiunile lor limitate cu restul materiei au atras atenția cercetătorilor. Din această cauză, pe întreg globul au fost construite o mulțime de instrumente specializate pentru descoperirea și studierea lor.
Unul dintre aceste instrumente: ANITA (ANtarctic Impulsive Transient Antenna), un detector de semnale radio care poate detecta neutrinii cu un nivel ridicat de energie atunci când aceștia se lovesc de masa de gheață din Antarctica, notează Science Alert.
La începutul acestui an, ANITA a a detectat o serie de semnale generate de către niște neutrini care prezentau un nivel de energie neobișnuit de mare. Unii cercetători au teoretizat că acești neutrini păreau să nu se încadreze în modelul standard din cauza nivelului de energie crescut.
Plecând de la datele oferite de către observatorul ANITA și de cele oferite de către IceCube, un alt observator din Antarctica, oamenii de știință au început să caute o potențială sursă a acestor neutrini cu un nivel ridicat de energie: găurile negre masive din mijlocul quasarilor.
Oamenii de știință explică faptul că găurile negre masive au un impact major asupra materiei din jurul lor și că atunci când gazele fierbinți din jurul acestora se află sub influența unor câmpuri gravitaționale și electromagnetice extrem de puternice atunci există posibilitatea ca acestea să emită neutrini cu un nivel de energie ridicat.
Cel mai probabil, după cum indică datele, atunci când quasarii ating un nivel ridicat de activitate, razele gama pe care aceștia le produc se ciocnesc de atomii din jur și dau naștere neutrinilor.
Dat fiind faptul că neutrinii au o viteză apropiată de cea a luminii, atunci aceștia ajung pe Pământ aproximativ în același timp ca semnalul radio care le-au dat naștere.