Home » Știință » Unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 a înregistrat rezultate bune în testele pe oameni

Unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 a înregistrat rezultate bune în testele pe oameni

Unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 a înregistrat rezultate bune în testele pe oameni
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.05.2020

Prima fază a testării pe oameni a vaccinului anti-COVID-19, dezvoltat de compania de biotehnologie Moderna Inc., a înregistrat rezultate bune.

În testele clinice preliminare desfășurate pe 45 de voluntari și conduse de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din SUA, opt pacienţi care au primit două doze de vaccin au dezvoltat anticorpi la niveluri similare celor identificate la pacienţi vindecaţi de infecția cu virusul care provoacă COVID-19, a anunțat compania de biotehnologie citată de Reuters.

Oamenii de știință încearcă să înțeleagă ce nivel de anticorpi are efect împotriva coronavirusului SRAS-CoV-2 și cât de mult durează protecția.

Vaccinul pare să indice un răspuns la doză, ceea ce înseamnă că persoanele care au primit doze mai mari au înregistrat niveluri mai mari de anticorpi.

Vaccinul anti-COVID-19 nu a avut efecte adverse grave

Denumit mRNA-1273, vaccinul s-a dovedit a fi sigur și bine tolerat în etapa preliminară a studiului, după cum a anunțat compania. Un singur voluntar a avut ca efect advers înroşirea zonei unde i-a fost administrat vaccinul. În plus, nu au fost observate efecte adverse serioase.

vaccin impotriva covid
Un vaccin împotriva COVID-19 este soluția de a combate pandemia.

Vaccinul produs de Moderna a obținut undă verde pentru a începe a doua etapă a testării clinice pe oameni, iar săptămâna trecută autoritățile de reglementare din SUA i-au dat statut de „procedură rapidă” pentru accelerarea revizuirii reglementărilor.

„Investim pentru a crește producţia astfel încât să putem maximiza numărul de doze cu scopul de a proteja cât mai mulți oameni de coronavirusul SARS-CoV-2”, a declarat CEO-ul Moderna, Stephane Bancel.

Specialiștii estimează că dezvoltarea, inclusiv cu studii clinice pe oameni, unui vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19 durează între 12 și 18 luni.

Compania Moderna a semnat deja contracte cu firma elveţiană Lonza Group AG şi cu guvernul SUA pentru a produce cantități mari de vaccin.

Opt vaccinuri anti-COVID-19 sunt în faza de testare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că opt vaccinuri anti-COVID-19 sunt în studiile clinice, în faza 1 și 2 de testare pe oameni.

Faza 1 de testare pe oameni, în care numărul maxim de voluntari admiși nu trece de 50, vizează stabilirea dozei maximă tolerată și a celei minime eficiente.

Faza 2 a studiilor clinice urmărește determinarea eficacității vaccinului și a efectelor adverse.

Potrivit OMS, companiile care au efectuat studii clinice pe oameni pentru un vaccin împotriva COVID-19 sunt:

  • CanSino Biological Inc./Beijing Institute of Biotechnology – Faza 1 şi 2 de testare
  • Moderna/NIAID – Faza 1 şi 2 de testare
  • Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm – Faza 1 şi 2 de testare
  • Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm – Faza 1 şi 2 de testare
  • Sinovac – Faza 1 şi 2 de testare
  • University of Oxford – Faza 1 şi 2 de testare
  • BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer – Faza 1 şi 2 de testare
  • Inovio Pharmaceuticals – Faza 1 de testare.

Din cele opt companii care testează aceste vaccinuri, patru sunt din China, două din SUA, una din Marea Britanie, iar o alta reprezintă o combinaţie între o companie americană, chineză şi germană.

Vă recomandăm să citiți și:

Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi eficient pentru o perioadă de mai mulţi ani – studiu

Ar putea vara să pună capăt pandemiei de coronavirus? Ce rol joacă umiditatea şi temperatura în răspândirea COVID-19

Madonna afirmă că a fost infectată cu coronavirus

Noul coronavirus ar fi putut să ajungă neobservat în SUA mult mai devreme

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase