Hibrizii om-şoarece deschid calea către o serie de studii clinice mai precise.
O echipă de cercetători a reuşit să creeze cel mai complex hibrid om-animal de până acum, fiind vorba de şoareci cu celule umane. Cercetătorii explică faptul că, în general, inserarea celulelor umane în ţesuturile animale reprezintă o provocare, dar, cu ajutorul unor celule stem modificate, au reuşit să crească gradul de integrare, notează Futurism.
Oamenii de ştiinţă care lucrează la acest proiect explică faptul că aceşti hibrizi ar putea reprezenta baza unor studii pe animale care să reflecte mult mai bine organele şi ţesuturile umane. În cele din urmă, cercetătorii din întreaga lume speră ca aceste himere să reprezinte o sursă de organe pentru transplant pentru persoanele care astfel vor fi nevoite să aştepte apariţia unui donator.
În studiul lor, cercetătorii explică faptul că celule stem au putut fi integrate cu un atât de mult succes deoarece acestea au fost modificate astfel încât să se „întoarcă” la un stagiul anterior al evoluţiei lor biologice. Totuşi, chiar dacă aceste rezultate sunt încurajatoare, ele, în termeni absoluţi, sunt limitate. Astfel, cei mai reuşiţi embrioni hibrizi aveau 4% celule umane în timp ce alţii puteau să aibă chiar şi 0,1%.
O parte dintre celulele umane s-au lipit de inimă sau ficat, dar mare parte au ajuns în sistemul circulator. Cercetătorii subliniază că nicio celulă umană nu a dat semne că s-ar putea transforma în spermatozoid sau ovul şi că embrionii au fost distruşi după 17 zile de dezvoltare.
Studiul a fost publicat în Science Advances.
Citeşte şi:
Japonia a aprobat primele experimente cu hibrizi om-animal