Cercetătorii susţin că urbanizarea zonelor cândva sălbatice contribuie la apariţia bolilor zoonotice – bolile care pot fi transmise de la animale la oameni.
Acestea includ şi noul coronavirus, despre care cercetătorii cred că a apărut la lilieci înainte să treacă la oameni în provincia chineză Hubei, probabil prin intermediul unei alte specii.
Lapola, care studiază impactul activităţii umane asupra viitoarelor ecosisteme din pădurile tropicale, spune că aceleaşi procese pot fi observate şi în pădurea amazoniană.
„Amazonul este un rezervor imens de virusuri. Ar fi de preferat să nu ne încercăm norocul”, a declarat ecologistul pentru AFP, scrie Science Alert.
Cea mai mare pădure tropicală a lumii dispare cu o viteză alarmantă.
Anul trecut, în timpul primului an de mandat al preşedintelui Jair Bolsonaro, defrişările din pădurea amazoniană a Braziliei au crescut cu 85%, însemnând peste 10.000 de km2 – aproape de mărimea Republicii Libaneze.
Tendinţa e prezentă şi în acest an. Din ianuarie până în aprilie, peste 1.200 de km2 au fost raşi, astfel stabilind un nou record pentru primele patru luni ale anului, potrivit datelor provenite de la sateliţii Institutului Naţional de Cercetare Spaţială a Braziliei (INPE).
Aceasta este o veste proastă, nu doar pentru planetă, dar şi pentru sănătatea oamenilor, spune Lapola. „Când creezi dezechilibru ecologic… atunci e momentul în care un virus poate trece” de la animale la oameni, a mai adăugat acesta.
Vă mai recomandăm să citiţi şi:
Pădurea amazoniană poate să dispară în timpul vieţii noastre – studiu ONU