Un studiu efectuat de către oamenii de ştiinţă de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) concluzionează că Europa, una dintre lunile planetei Jupiter, emite vapori de apă în spaţiu.
Unii cercetători susţin că această concluzie susţine teoria conform căreia sub suprafaţa îngheţată a acestui satelit s-ar putea afla un ocean vast, notează Futurism. Cele mai îndrăzneţe teorii legate de acest ocean sugerează că acesta ar putea asigura toate condiţiile necesare apariţiei vieţii.
De-a lungul timpului, au mai existat cercetători care au argumentat faptul că o parte din apa de pe Europa se evaporă în spaţiu, dar acest studiu aduce dovezi folosindu-se de datele colectate de către misiunea Galileo în anul 2000.
Galileo a identificat o serie de regiuni în care exista un număr mare de protoni, particule încărcate pozitiv, totuşi, explicaţiile iniţiale ale acestui fenomen au fost puse pe seama unei interferenţe a lunii cu instrumentele navei.
Totuşi, acest nou studiu aduce o nouă interpretare pentru această descoperire: vaporii de apă de pe Europa sunt cei care interferează cu atmosfera subţire a acesteia, fenomen care poate fi observat cu ajutorul instrumentelor în câmpurile magnetice.
Oamenii de ştiinţă sunt entuziasmaţi de rezultatele acestui studiu şi explică faptul că acei vapori pot indica o posibilă modalitate de a ajunge la oceanele de sub stratul de gheaţă şi chiar trimiterea unor instrumente acolo în căutarea vieţii biologice. În acest sens, ESA lucrează deja la un proiect: JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) care ar trebui să studieze trei dintre cei mai mari sateliţi ai lui Jupiter, inclusiv Europa.
Studiul a fost publicat în Geophysical Research Letters.
Satelitul Europa al planetei Jupiter are apa sărată care ar putea permite apariţia vieţii
Un dispozitiv revoluţionar va căuta viaţă pe Europa, satelitul natural al lui Jupiter
Un nou studiu sugerează că pe satelitul Europa al lui Jupiter există ”ţepi de gheaţă” gigantici