Noi dovezi ale prezenţei râurilor pe Marte

11 05. 2020, 19:00

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă o desfăşurat un studiu care a dus la descoperirea unor noi dovezi care sugerează că pe Marte, în urmă cu miliarde de ani au existat râuri de apă lichidă. Unii cercetători sunt optimişti şi sunt de părere că astfel pot obţne mai multe detaliile legate de modul în care ar trebui să aibă loc căutarea vieţii pe suprafaţa acestei planetei, notează Futurism.

Pentru aest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit imaginele oferite de către camerele de înaltă rezoluţie de la bordul Mars Reconnaissance Orbiter, operat de către NASA. „Din păcate, nu avem capacitatea de a urca, de a privi detaliile la scară mai fină, dar asemănările izbitoare cu rocile sedimentare de pe Pământ lasă foarte puţin imaginaţiei”, explică Francesco Salese, autor al studiului şi profesor al Universităţii Utrecht, Olanda.

Cercetătorii au folosit imaginile de la NASA pentru a realiza o construcţie tridimensională a Bazinului Hellas de pe Marte, unul dintre cele mai mari cratere din Sistemul Solar. Astfel, oamenii de ştiinţă au identificat depozite de sedimente care ating 200 de metri în înălţime şi care se întind pe aproximativ 1,5 kilometri.

„Pentru a forma aceste depozite de 200 de metri grosime, ar fi avut nevoie de un mediu capabil să menţină volume semnificative de apă lichidă”, spune dr. Salese.

„Râurile care au format aceste roci nu au fost doar un eveniment unic, au fost probabil active timp de zeci până la sute de mii de ani”, concluzionează cercetătorii.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Citeşte şi:

5 destinaţii turistice de pe Marte

De ce nu poate fi teraformată planeta Marte?

Marte a avut cel puţin două depozite antice de apă

Şapte descoperiri interesante făcute de Curiosity pe suprafaţa planetei Marte