Home » Știință » Coronavirusul ar putea rămâne în plămânii pacienţilor vindecaţi. Poate explica de ce unele persoane ies din nou pozitiv la test – studiu

Coronavirusul ar putea rămâne în plămânii pacienţilor vindecaţi. Poate explica de ce unele persoane ies din nou pozitiv la test – studiu

Coronavirusul ar putea rămâne în plămânii pacienţilor vindecaţi. Poate explica de ce unele persoane ies din nou pozitiv la test – studiu
5. Etapa 2, severă, cu stări de confuzie – această formă de manifestare aduce bolnavului dureri de cap, lipsa mirosului, lipsa apetitului, tuse, febră, răguşeală, dureri în gât şi în piept, oboseală, stări de confuzie, dar şi dureri musculare.
Publicat: 05.05.2020
Pacienţii care au avut COVID-19 ar putea avea în plămâni coronavirusul SARS-CoV-2 fără ca acesta să fie detectat prin testele convenţionale, arată un studiu realizat în China.

Publicată în revista ştiinţifică Cell Research, cercetarea ar putea explica de ce unele persoane au fost testate din nou pozitiv la coronavirus deşi au fost anterior declarate vindecate.

„Cercetările noastre au furnizat primele dovezi patologice ale virusului rezidual în plămânii unui pacient care a fost testat negativ de trei ori consecutiv”, au scris în lucrarea lor cercetătorii conduşi de dr. Bian Xiuwu, de la Universitatea Medicală a Armatei din Chongqing, sud-vestul Chinei.

Potrivit  acestora, sunt necesare „îmbunătăţiri ale ghidurilor clinice pentru izolarea virusului şi gestionarea bolilor”, transmite South China Morning Post.

Studiul s-a bazat pe cazul unei femei în vârstă de 78 de ani care a decedat la jumătatea lunii februarie după ce fusese declarată vindecată de COVID-19.

În 27 ianuarie, aceasta a fost internată la un spital din Chongqing cu simptome de COVID-19, fiind testată pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2. După ce a primit tratament antiviral, era gata să fie externată în 13 februarie, fiind declarată vindecată. Aceasta fusese testată de trei ori negativ la COVID-19, după ce i s-au prelevat probe din gât şi nas.

Starea ei se îmbunătăţise semnificativ, dovadă fiind şi o scanare CT. O zi mai târziu, în 14 februarie, a suferit un stop cardiac şi a murit.

Bian Xiuwu afirmă că acest caz arată că „există o nevoie urgentă să înţelegem patogeneza infecţiei cu SARS-CoV-2.

Autopsia femeii nu a indicat prezenţa coronavirusului în ficat, inimă, intestine, piele sau măduva osoasă. L-au detectat însă în ţesuturile pulmonare. Cercetătorii au analizat mostrele de ţesut la un microscop electronic pentru a confirma existenţa coronavirusului intact învăluit într-o cochilie asemănătoare unei coroane.

Metoda lavajelor bronhoalveolare

Tulpinile ascunse ale virusului nu au cauzat simptome evidente, însă ţesutul pulmonar prezenta leziuni provocate în mod obişnuit de o infecţie virală. 

Potrivit cercetătorilor, absenţa virusului în restul corpului a făcut dificilă detectarea, deoarece metodele de testare utilizate în masă nu implică prelevarea de probe din adâncul plămânilor.

Echipa lui Bian propune spălarea plămânilor (lavaje bronhoalveolare – LBA) pacienţilor înainte de externarea din spital, pentru detectarea mai precisă a tulpinilor ascunse ale virusului.

Acest tip de procedură de diagnostic este mai complexă, necesitând mai mult timp şi fiind mai scumpă decât prelevarea probelor din nas sau gât.

„Acest lucru nu este realist. Pacientul va suferi prea mult şi nu există nicio garanţie pentru o acurateţe de 100 la sută”, a spus un medic care lucrează într-un spital public din Beijing, unde a tratat pacienţi cu COVID-19.

Retestaţi pozitiv la coronavirus la 70 de zile de la vindecare

În mai multe state au existat pacienţi declaraţi vindecaţi de COVID-19 şi care au fost testaţi ulterior pozitiv la coronavirus. În unele cazuri, persoanele au fost detectate pozitiv la 70 de zile de la externarea din spital.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cercetează de ce unii pacienţi recuperaţi au fost testaţi din nou pozitiv. Aceştia au avertizat că nu există nicio dovadă că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 nu se vor mai infecta.

Unii oameni de ştiinţă au speculat că testarea pozitivă poate fi cauzată de un defect de testare. Unele kituri de testare pot genera rezultate fals negative. Contaminarea accidentală ar putea produce, de asemenea, rezultate fals pozitive.

Luna trecută, o echipă de cercetători din China a descoperit că în special tinerii au avut prea puţini anticorpi după recuperare, ceea ce înseamnă că ar putea fi infectaţi din nou sau incapabi să suprime tulpinile virale rămase în corpul lor.

Estimarea şanselor ca un pacient recuperat să fie retestat pozitiv diferă de la un studiu la altul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase