Efectele oxidului nitric în tratarea infecţiilor cauzate de coronavirus – studiu
O serie de studii şi teste clinice aflate în curs la Spitalul General Massachusetts au rolul de a afla dacă acest tratament familiar poate ajuta la salvarea persoanelor bolnave, la evitarea intubării pacienţilor şi, posibil, la ferirea de infectare a personalului medical.
La nivel mondial, 3,25 milioane de persoane s-au infectat cu noul coronavirus, înregistrându-se 233.439 decese, potrivit bilanţului furnizat vineri de Universitatea Johns Hopkins (SUA).
Oxidul nitric contribuie la dilatarea vaselor de sânge din plămâni în momentul inhalării. În 1998, expertul farmacolog Louis Ignarro a primit împreună cu alţi savanţi Premiul Nobel pentru stabilirea rolului semnificaiv al oxidului nitric în sistemul cardiovascular. Tratamentul a fost aprobat ulterior de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA pentru o serie de afecţiuni. În anii 1990, oxidul nitric a jucat un rol important în dezvoltarea medicamentului pentru disfuncţii erectile Viagra, potrivit Mediafax.
Stuart Harris, medic la Spitalul General Massachusetts, a declarat pentru CNBC că sunt în derulare patru studii pentru a explora dacă oxidul nitric inhalat ar putea fi folosit pentru tratatrea coronavirusului.
„Axidul nitric facilitează relaxarea musculară. Prin urmare, vasele de sânge de presiune scăzută ale plămânilor sunt relaxate, facilitându-se circulaţia sanguină în zonele în care ajunge oxidul nitric. Astfel, este creat un mecanism care să permită funcţionarea plămânilor”, a explicat Stuart Harris.
Datele preliminare sugerează că inhalarea oxidului nitric ar putea avea efect distructiv asupra coronavirusului, a comunicat Spitalul General din Massachusetts. Efectele se datorează similitudinilor genomice între Covid-19 şi cele ale SARS şi MERS. Studii efectuate în timpul epidemiilor din 2004-2005 au demonstrat că oxidul nitric a fost eficient în distrugerea virusului.