Home » Știință » Primul test care arată imunitatea la coronavirus

Primul test care arată imunitatea la coronavirus

Primul test care arată imunitatea la coronavirus
Publicat: 02.05.2020
Primul test care măsoară imunitatea celor vindecaţi de Covid-19 a fost creat la Institutul Pasteur. Testul măsoară capacitatea anticorpilor de a inhiba pătrunderea virusului în organism. Francezii au capacitatea de a face până la 100.000 de teste pe săptămână.

Primul test care măsoară nivelul de imunitate al celor care s-au vindecat de Covid-19 a fost conceput de cercetătorii din Franţa.

Spre deosebire de testele serologice existente, care detectează doar prezenţa anticorpilor dezvoltaţi de către o persoană şi care nu pot stabili dacă o persoană este sau nu protejată de o nouă infectare, cel dezvoltat de virusologii francezi claseză nivelul de imunitate în trei categorii: puternic, slab sau fără imunitate.

Testul poate fi un instrument important pentru a stabili strategia de ieşire din izolare. El este indicat pentru toţi cei care au fost infectaţi cu virusul SARS Cov-2, dar şi pentru cei care au intrat în contact cu ei şi pentru categoriile cele mai expuse la infectare, cum ar fi cadrele medicale, personalul din magazine sau curierii.

„Am pus la punct un test de sero-neutralizare, care detectează anticorpii şi măsoară capacitatea lor de a inhiba pătrunderea virusului într-o celulă. Acest test oferă informaţii despre eficienţa anticorpilor”, a declarat Pierre Charneay, director ştiinţific al laboratorului de virusologie Pasteur TheraVectys.

Distribuţia testului va fi făcută doar după ce îşi va dovedi fiabilitatea. Pericolul constă în rezultatele fals positive. Asta înseamnă că o persoană care a fost testată pozitiv pentru prezenţa anticorpilor neutralizanţi nu ar fi protejată în realitate şi ar putea răspândi virusul. Cercetătorul francez spune că nu a avut, până acum, rezultate fals positive.

„Am făcut până acum mii de teste şi nu am avut niciun rezultat fals pozitiv. Este foarte dificil să garantăm fiabilitatea 100%. Lucrul de care suntem foarte siguri astăzi este că rata de eroare este foarte mică”, a adăugat Pierre Charneau, potrivit Mediafax.

Testul de măsurare a imunităţii este folosit de către cercetătorii în imunologie din 20 aprilie. Dacă va primi aprobarea Înaltei Autorităţi Sanitare din Franţa ar putea fi disponibil în laboratoarele de analize. După recoltarea sângelui, oamenii pot afla în două zile cât de imuni sunt la coronavirus. Capacitatea de testare este mare.

„Avem în depozite toţi reactivii necesari pentru a produce sute de mii de teste. Un singur aparat de la Institutul Pasteur poate testa între 50.000 şi 100.000 de probe pe săptămână. Principiul este să înmulţim centrele de testare în teritoriu, pentru a obţine un număr foarte mare de analize”, spune cercetătorul.

Franţa va începe, din 11 mai, să relaxeze măsurile de izolare. Consiliul Ştiinţific care analizează răspunsul la epidemie în Franţa a averizat că pericolul nu a trecut, iar ieşirea din izolare trebuie să aibă loc în condiţii speciale, cu păstrarea distănţării sociale.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase