Forţele fundamentale diferă în funcţie de regiunea din spaţiu în care sunt măsurate
Oamenii de ştiinţă au observat de-a lungul timpului existenţa a patru forţe fundamentale: electromagnetismul, gravitaţia, forţa nucleară tare şi forţa nucleară slabă. Un studiu care a adunat date de la o serie de studii anterioare a ajuns la concluzia că electromagnetismul are valori care variază în funcţie de regiunea din univers în care este măsurat, iar asta are o serie de implicaţii asupra modului în care înţelegem Universul, notează Science Alert.
Pornind de la aceste diferenţe ale valorilor electromagnetismului, oamenii de ştiinţă au teoretizat faptul că prezintă un fel de poli nord şi sud, care prezintă direcţia în care aceste variaţii pot fi cartografiate. „Noul studiu pare să sprijine această idee că ar putea exista o direcţionalitate în Univers, ceea ce este într-adevăr foarte ciudat. Deci Universul poate nu fi izotrop în legile sale fizice să fie acelaşi, statistic, în toate direcţiile”, explică James Webb, cercetător al Universităţii New South Wales din Australia.
„Dar, de fapt, ar putea exista o anumită direcţie sau direcţie preferată în Univers în care se schimbă legile fizicii, dar nu într-o direcţia perpendiculară. Cu alte cuvinte, Universul are, într-un anumit sens, o structură dipolică”, explică cercetătorul.
Datele colectate în cadrul acestui studiu pun la îndoială teoriile şi modele explicative pe care oamenii de ştiinţă le folosesc în prezent pentru a explica modul în care evoluează Universul şi au loc diferite fenomene. „Modelul nostru standard de cosmologie se bazează pe un univers izotrop, unul care este acelaşi, statistic, în toate direcţiile. Acest model standard este construit pe baza teoriei gravitaţiei lui Einstein, care presupune în mod explicit constanţa legilor din natură”, mai adaugă Webb.
Studiul a fost publicat în Science Advances.
Citeşte şi:
Fizicienii au dovezile existenţei unei a cincea forţe fundamentale
Ce determină ca forţa nucleară tare să fie atât de specială?