Cercetătorii au reuşit să redea simţul tactil unui bărbat care suferă de leziuni ale măduvei spinării

27 04. 2020, 09:06

Pentru cei mai mulţi dintre noi simţul tactil, capacitatea de a simţi textura, greutatea, forma sau temperatura unui obiect, reprezintă  un aspect al vieţilor noastre pe care îl folosim în mod continuu şi la care nu ne gândim prea mult. Totuşi, pentru persoanele cu leziuni ale măduvei spinării, un astfel lucru atât de banal reprezintă o provocare. Un studiu recent a dovedit că este posibilă restaurarea acestui simţ cu ajutorul unei interfeţe creier-computer, care interceptează şi amplifică semnalele trimise de către terminaţiile nervoase, notează Medicalxpress.

„Luăm evenimente de atingere subpercepţională şi le stimulăm în percepţia conştientă. Când am făcut acest lucru, am văzut câteva îmbunătăţiri funcţionale. A fost un moment eureka când am refăcut pentru prima dată simţul atingerii participantului”, explică Patrick Ganzer, autor principal al studiului.

Subiectul acestui studiu a fost Ian Burkhart, un bărbat de 28 de ani care a suferit o leziune a măduvei spinării în anul 2010 şi care colaborează din 2014 cu cercetătorii de la NeuroLife pentru a încerca restabilirea funcţiilor braţului stâng. Pentru a face asta, participantului i-au fost aplicaţi o serie de electrozi pe piele şi un implantat un cip în cortexul motor, fiind astfel construit un sistem care „ocoleşte” mecanismul obişnuit prin care semnalele sunt trimise către creier. 

„Până acum, uneori, Ian a simţit că mâna lui era străină din cauza lipsei de răspuns senzorial […] Are, de asemenea, probleme cu controlul mâinii, decât dacă îşi urmăreşte mişcările îndeaproape. Acest lucru necesită multă concentrare şi face realizarea mai multor sarcini în acelaşi timp, cum ar fi bea un suc în timp ce se uită la televizor aproape imposibil”, explică dr. Ganzer.

Cercetătorii explică faptul că acest experiment a dus la trei realizări extrem de importante, astfel, în primul rând Ian poate să identifice obiecte doar cu ajutorul simţului tactil. În cel de al doilea rând, acest experiment, în premieră, a reuşit să restabilească simţul tactil şi capacitatea de mişcare pentru o persoană cu leziuni ale măduvei şi, în al treilea rând, sistemul acesta permite utilizatorului să aprecieze câtă presiune trebuie să folosească pentru a ridica un obiect.

„A fost uimitor să văd posibilităţile informaţiilor senzoriale care provin dintr-un dispozitiv care a fost creat iniţial pentru a-mi permite doar să-mi controlez mâna într-o direcţie unidirecţională”, a declarat Ian Burkhart.

Studiul a fost publicat în Cell.

Citeşte şi:

Progrese în tehnologia membrelor artificiale. Proteze conectate la nervi permit utilizatorilor să simtă senzaţii reale

Fuziunea om-maşină: proteze implantate direct pe os (VIDEO)

A fost dezvăluit implantul cerebral care îmbunătăţeşte gândirea! Un român a contribuit la dezvoltarea sa