Un extract din larvele de viermi oferă rezultate pozitive în cazul inflamaţiilor

30 04. 2020, 18:00

O echipă de cercetători din Elveţia, Suedia, Germania şi Australia a reuşit să izoleze un compus din larvele de viermi rotunzi intestinali care s-a dovedit eficient în reducerea inflamaţiilor căilor respiratorii ale şoriceilor, notează Medicalxpress.

Unele studii anterioare au demonstrat faptul că viermii paraziţi pot produce unele molecule care pot reduce inflamaţia în cazul anumitor specii. În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au ales să studieze moleculele produse de către larvele unor viermi intestinali specifici rozătoarelor deoarece datele sugerează că pot declanşa sau opri răspunsul inflamator în cazul acestora.

Cercetătorii au combinat acest extract antiinflamator cu cu un spray nazal folosit pe şoricei în cazul inflamaţiilor asociate cu astmul. Observaţiile realizate asupra şoriceilor au arătat o reducere semnificativă a răspunsului inflamator pe care analizele ulterioare au pus-o pe seama efectelui pe care extractul din larve l-a avut asupra a două tipuri de molecule antiinflamatoare: prostaglandin E2 şi COX.

Efectele extractului din larve a fost testat şi asupra unor celule umane crescute în condiţii de laborator şi au descoperit o restrângere a inflamaţiei. De asemenea, cercetătorii au notat faptul că acest extract a încetinit granulocitele, care joacă un rol important în episoadele inflamatorii severe.

În viitor, după cum explică oamenii de ştiinţă implicaţi în acest studiu, aceste molecule extrase din larvele de viermi paraziţi ar putea reprezenta baza unor terapii mult mai eficiente pentru persoanele care suferă de astm sau de alergii severe.

Studiul a fost publicat în Science Translational Medicine.

Citeşte şi:

Ce este inflamaţia?

Inflamaţia asociată cu diferite forme de demenţă

Bolile inflamatorii pot favoriza apariţia depresiei

Ciclurie circadiene joacă un rol important în ceea ce priveşte vindecarea