Conduşi de profesorul Remi Charrel, din cadrul Universităţii Aix-Marsilia (sudul Franţei), cercetătorii au vrut să vadă dacă coronavitrusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, reuşeşte să supravieţuiască la temperaturi extrem de ridicate.
Aceştia au obţinut o cultură virală din celulele renale ale unei maimuţe verzi africane, infectate cu virusul SARS-CoV 2 de la un pacient din Berlin. Ulterior, cultura virală a fost supusă la temperaturi de 60° Celsius timp de o oră. În acest interval, tulpinile coronavirusului nu numai că nu au fost distruse, ci s-au înmulţit.
Ulterior, eprubeta în care se afla cultura virală a fost încălzită până la 92° Celsius, aproape de punctul de fierbere, timp de 15 minute. După acest interval, agentul patogen era distrus total şi mostra nu mai era contagioasă.
Studiul a fost publicat în jurnalul bioRxiv şi încă nu a fost validat ştiinţific.
Rămâne de văzut dacă cercetarea va fi acceptată deoarece, la temperaturi de peste 90 de grade, ARN-ul viral devine fragmentat, determinând creşterea numărului de rezultate fals negative.
În cadrul celor două teste, protocoalele folosite au fost similare cu cele utilizate pentru inactivarea altor virusuri, precum Ebola.
Vă recomandăm că citiţi şi:
Mituri despre coronavirus, combătute de OMS. Ce îţi poate face rău
De ce mor de coronavirus şi tineri sănătoşi? Explicaţiile oameniilor de ştiinţă
Când un pacient cu coronavirus nu mai este contagios
Infectarea cu noul coronavirus înseamnă dobândirea imunităţii?