Cercetătorii de la Oxford încep să testeze pe oameni un vaccin împotriva coronavirusului. Şi în Germania începe un studiu clinic

23 04. 2020, 00:05

Un potenţial vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat la Universitatea din Oxford (Marea Britanie), va fi testat începând de joi pe voluntari umani, potrivit Deutsche Welle.

Secretarul pentru Sănătate, Matt Hancock, a declarat că Marea Britanie a fost în „fruntea efortului global” de a produce un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 şi a investit în capacitatea de producţie pentru a se asigura că orice „candidat de succes” ar putea fi pus la dispoziţia publicului cât mai curând posibil.

„Dezvoltarea vaccinului este un proces de încercare şi eroare şi din nou de testare”, a spus el, adăugând că guvernul „aruncă totul” în proiectele pentru producerea unui vaccin sigur şi eficient.

Potrivit acestuia, Universitatea din Oxford va primi 20 de milioane de lire sterline (22,5 milioane de euro) de la guvern. Un alt proiect de dezvoltare a unui vaccin împotriva coronavirusului, derulat la Imperial College London, va primi 22,5 milioane de lire sterline.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că dezvoltarea unui vaccin sigur împotriva COVID-19 va dura cel puţin între 12 şi 18 luni, însă oamenii de ştiinţă de la Oxford afirmă că se aşteaptă să producă un milion de doze de vaccin experimental încă din septembrie.

Elveţienii au testat un vaccin pe şoareci, dar spun că în octombrie ar putea fi pe piaţă

Zeci de laboratoare din întreaga lume concurează în prezent pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului, existând proiecte în derulare în China, Australia, Europa şi SUA.

Şi cercetătorii de la Universitatea din Berna (Elveţia) au anunţat săptămâna aceasta că au dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19 care ar putea fi lansat pe piaţa internă până în octombrie.

Imunologul Martin Bachmann, din cadrul universităţii mai sus amintite, a precizat că o echipă internaţională de cercetători a testat cu succes vaccinul pe şoareci. În mod obişnuit, vaccinurile sunt dezvoltate în laboratoare înainte de a fi testate pe animale, iar la final pe oameni sănătoşi, într-un proces ce cuprinde mai multe faze.

Organismul naţional de reglementare din Elveţia, Swissmedic, a anunţat că luna octombrie a fost un obiectiv optimist şi că vaccinul ar putea fi aprobat pentru utilizare înainte de finalul anului dacă respectă toate cerinţele de siguranţă.

„Având în vedere urgenţa pandemiei de coronavirus, vorbim despre săptămâni, nu de luni în procedurile de aprobare”, a afirmat Lukas Jaggi, purtătorul de cuvânt al Swissmedic.

Între timp, gigantul farmaceutic elveţian Roche a transmis că este puţin probabil ca un vaccin împotriva coronavirusului să fie disponibil înainte de sfârşitul anului 2021. Compania se pregăteşte să lanseze, luna următoare, un test de anticorpi care le arată oamenilor dacă au avut sau nu coronavirus.

Al patrulea studiu clinic pe oameni pentru un vaccin se va derula în Germania

Autoritatea federală de reglementare din Germania a anunţat miercuri că a aprobat începerea studiilor clinice pentru testarea unui potenţial vaccin împotriva coronavirusului, potrivit Reuters.

Vaccinul BNT162, dezvoltat de compania germantă BioNTech în colaborare cu gigantul farmaceutic Pfizer (din SUA), va fi testat, în prima etapă, pe 200 de voluntari sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. A doua fază a testării pe oameni va include un eşantion mai mare, inclusiv indivizi aflaţi în categoria de risc mare a bolii COVID- 19.

Acesta este al patrulea studiu pe oameni derulat la nivel mondial pentru un potenţial vaccin împotriva coronavirusului. 

Vaccinul ar urma să intre în teste şi în SUA, după aprobarea Autorităţii americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Tot în SUA se mai testează în prezent un vaccin dezvoltat de compania Moderna, unii voluntari sănătoşi fiind injectaţi cu el la începutul lunii aprilie.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tratamentele care sunt testate în prezent pe pacienţii COVID-19

Mituri despre coronavirus, combătute de OMS

Un vaccin pentru coronavirus ar putea fi eficient pentru o perioadă de mai mulţi ani