Între 2004 şi 2006, telescopul Hubble a reuşit să identifice cu ajutorul observaţiilor directe o exoplanetă aflată la doar 25 de ani-lumină, descoperirea acestei planetei fiind anunţată în anul 2008 şi confirmată în anul 2012. Totuşi, doar doi ani mai târziu, în 2014, astronomii nu au mai reuşit să o descopere. Această planetă, cunoscută sub numele de Fomalhaut b sau Dagon, prezentase iniţial o orbită eliptică de 1.700 ani în jurul stelei sale şi, totuşi, verificările ulterioare au putut constata doar dispariţia acesteia, notează Science Alert.
Un studiu recent, care a folosit datele produse de către telescopul Hubble, a oferit o posibilă explicaţie pentru acest mister: Fomalhaut b s-a ciocnit de un alt obiect din sistemul său solar la scurtă vreme după descoperirea sa din anul 2004. „Un nor masiv de praf creat recent, care se confruntă cu forţe radiative considerabile din partea stelei centrale Fomalhaut, va fi plasat pe o astfel de traiectorie. Modelul nostru este în mod natural capabil să explice toţi parametrii independenţi observabili ai sistemului: rata de expansiune, decolorarea şi traiectoria sa”, adaugă cercetători.
Credit foto: NASA, ESA, P. Kalas/UC Berkeley
Trebuie precizat faptul că descoperirea planetei Fomalhaut b a fost înconjurată de controverse, acestea pornind de la faptul că steaua în jurul căreia fost descoperită această planetă este relativ tânără, având aproximativ 440 milioane de ani, fiind încă înconjurată de un inel de praf şi gheaţă, rămăşiţe ale discului circumstelar. Pornind de la această observaţie, cercetătorii au concluzionat faptul că planetele care s-ar forma în jurul acesteia ar trebui la rândul lor să fie tinere şi calde, surse de radiaţii infraroşii. Totuşi, datele pe care cercetătorii le-au obţinut despre Fomalhaut b nu indicau prezenţa unor astfel de radiaţii. De asemenea, această planetă părea a fi extrem de luminoasă în spectrul luminii albastre, aspect care nu corespunde modelului formării planetelor.
Studiul a fost publicat în PNAS.
Citeşte şi:
O exoplanetă aflată la 100 ani-lumină are o orbită unică
Oamenii de ştiinţă au găsit o exoplanetă deformată de atracţia gravitaţională a stelei sale
O exoplanetă este deformată de gravitatea extremă a stelei lângă care s-a format
O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu