Home » Știință » De ce plasma solară care loveşte ionosfera nu se răceşte mai repede? Cercetătorii au un posibil răspuns

De ce plasma solară care loveşte ionosfera nu se răceşte mai repede? Cercetătorii au un posibil răspuns

Publicat: 05.05.2020
Datele arată că plasma care ajunge în proximitatea Pământului poate avea o temperatură de 10 ori mai mare decât ar trebui în mod teoretic.

Soarele trimite către planetele din jurul său nori de plasmă, care datorită temperaturii reuşeşsc să scape de atracţia gravitaţională exercitată de către masa sa. Acest fenomen este cunoscut sub numele de vânturi solare şi a fost descoperit în anul 1959, totuşi, încă nu este înţeles pe deplin. Unul dintre aspectele care îi pune în dificultate pe oamenii de ştiinţă este cel al temperaturii acestor nori de plasmă care ajung în apropierea Pământului. Astfel, cercetătorii explică faptul că aceasta tinde să fie mai fierbinte faţă de predicţiile teoretice, notează Science Alert.

„Iniţial, cercetătorii au considerat că vântul solar trebuie să se răcească foarte rapid pe măsură ce se extinde de la Soare, dar măsurătorile prin satelit arată că, pe măsură ce ajunge pe Pământ, temperatura sa este de 10 ori mai mare decât se aşteptau”, explică Stas Boldyrev, cercetător al Universităţii Wisconsin–Madison.

Pentru a studia acest mister, echipa de cercetători condusă de către Boldyrev a recreat comportamentul plasmei solare în laborator şi a ajuns la concluzia că temperatura plasmei este influenţată de către electroni. Aceştia reuşesc să se elibereze pentru scurte perioade de sub influenţa gravitaţională a Soarelui. 

„Astfel de electroni care se întorc sunt reflectaţi astfel încât să se deplaseze departe de Soare, dar din nou nu pot scăpa din cauza forţei electrice atractive a Soarelui”, explică dr. Boldyrev.

„Se pare că rezultatele noastre sunt asemănătoare cu măsurătorile profilului de temperatură al vântului solar şi pot explica de ce temperatura electronilor scade odată cu distanţa atât de lent”, concluzionează cercetătorul.

Studiul Electron temperature of the solar wind a fost publicat în PNAS.

Citeşte şi:

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase