Pe măsură ce creşte numărul persoanelor care au supravieţuit infecţiei cu noul coronavirus, oamenii de ştiinţă depun eforturi pentru a înţelege cât de bine rezistă aceste persoane la riscul reinfectării şi cât de mult ar putea dura această imunitate greu de dobândit.
Până acum, cei mai mulţi cercetători medicali care au studiat forme de coronavirus asociate patogenului care cauzează Covid-19 – inclusiv SARS, MERS şi răceala clasică – sunt încrezători că persoanele care se recuperează dobândesc o oarecare imunitate faţă de SARS-CoV-2, conform studiilor preliminare şi raportărilor privind situaţii ale pacienţilor. Încă nu ştiu dacă această protecţie durează câteva luni, câţiva ani sau toată viaţa.
„Argumentaţia este că răspunsul de protecţie la SARS-CoV-2 va dura un interval cuprins între şase luni şi 60 de ani”, afirmă Martin Hibberd, specialist în noi boli infecţioase la Facultatea din Londra pentru Igienă şi Medicină Tropicală, potrivit Mediafax.
Ori de câte ori sistemul imunitar întâlneşte un nou virus, configurează un sistem de apărare axat pe celule, organe şi ţesuturi. Forţa şi longevitatea acestor forme de apărare sunt influenţate de ereditate, somn, dietă şi igienă.
Sub presiunea de a rezista, unii agenţi patogeni pot trece de sistemele imunitare dobândind mutaţii.
SARS-CoV-2 are o rată de mai puţin de 25 de mutaţii pe an, comparativ cu gripa sezonieră, care are circa 50 de mutaţii pe an, conform unei analize a consorţiului Nextstrain (Seattle) şi a Universităţii din Basel (Elveţia). Acest lucru le oferă cercetătorilor speranţa că imunitatea naturală ori un vaccin ar putea oferi protecţie îndelungată, afirmă Pamela Bjorkman, virolog la Institutul Tehnologic din California.
„Ştim cu certitudine că o mare parte din persoanele expuse la SARS-CoV-2 au reacţii ale anticorpilor relativ decente şi că anticorpii sunt eficienţi. Ceea ce nu ştim este cât timp va dura protecţia. Pornim de la premisa că imunitatea nu este atât de îndelungată ca în cazul alor virusuri”, explică virologul Florian Krammer, de la Facultatea de Medicină Icahn a Spitalului „Mount Sinai” din New York. Dar chiar dacă imunitatea se va dovedi a fi doar temporară, a doua îmbolnăvire ar putea fi mai uşoară decât prima, subliniază dr. Krammer.
Un total de 141 de persoane care s-au recuperat de la Covid-19 au avut din nou rezultate pozitive, a anunţat la finalul săptămânii trecute Centrul pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor din Coreea de Sud (KCDC), scrie CNN.
Directorul adjunct al KCDC, Kwon Joon-wook, a declarat că agenţia nu ştie ce anume a determinat reinfectarea pacienţilor şi spune că a fost deschisă o investigaţie în acest sens.
Aceste cifre ridică semne de întrebare cu privire la imunizarea celor care au contactat deja boala şi s-au vindecat. Asta deşi, majoritatea experţilor consideră că este puţin probabil ca cineva să fie re-infectat cu noul coronavirus la scurt timp după recuperare.
Cele mai plauzibile explicaţii ar fi referitoare la o eroare de analiză a testelor, sau existenţa unei cantităţi mari de ARN viral rămasă în organism după vindecare.
Kwon a mai spus că probele recoltate de la pacienţii infectaţi sunt reanalizate pentru a se stabili dacă cazurile ar putea fi contagioase şi rezultatele vor fi anunţate în două săptămâni.
„Angajaţii KCDC lucrează zi şi noapte pentru a colecta probe şi a realiza studii”, a spus Kwon.
Potrivit cifrelor oficiale, Coreea de Sud a înregistrat 10.635 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus şi 230 de decese, de la izbucnirea pandemiei.
Ţara a fost lăudată în repetate rânduri pentru răspunsul rapid al autorităţilor şi faptul că a realizat un număr foarte mare de teste. Potrivit worldmeters.info, peste 563.000 de sud-coreeni au fost testaţi pentru Covid-19.