Cum s-a format Oumuamua, primul vizitator interstelar
Oumuamua a intrat în atenţia astronomilor în luna octombrie 2017, atunci când datele arătau că se îndrepta către interiorul Sistemului Solar, studiile ulterioare stabilind că acesta s-a format în afara acestuia. Un studiu recent a încercat să stabilească modul în care acest asteroid s-a format şi a ajuns la concluzia că forţele gravitaţionale dintr-un alt sistem solar sunt cele care au dus distrugerea unui obiect mai mare din care s-a desprins Oumuamua, notează Space.
Yun Zhang, autor principal al studiului şi cercetător al Observatorului Astronomic Naţional al Academiei Chineze de Ştiinţe, explică faptul că forţele gravitaţionale care au desprins Oumuamua din corpul obiectului iniţial reprezintă o interpretare care poate fi folosită pentru a explica forma acestui asteroid, dar şi modul în care s-au format o gamă largă de obiecte interstelare.
Dr. Zhang explică faptul că Oumuamua este considerat un obiect „ciudat”, datorită formei alungite, unii comparându-l cu un trabuc, fiind unic în această privinţă. Asteroidul prezintă o formă de acceleraţie non-gravitaţională, care nu poate fi atribuită Soarelui sau celorlalte obiecte mari din Sistemul Solar. Cel mai probabil, obiectul s-a aflat în proximitatea unei comete, aceasta fiind cea care a aigurat impulsul necesar traversării către Sistemul Solar.
Cercetătorii explică faptul că evenimentele care au dus la aruncarea asteroidului au dus la topirea suprafeţei acestuia şi la formarea unei cruste care ia asigurat integritatea în spaţiul interstelar.
Studiul a fost publicat în Nature Astronomy.
Citeşte şi:
Cometa 2I/Borisov face ca Oumuamua să pară şi mai bizar, conform astronomilor
Cercetătorii au concluzionat că Oumuamua nu este o navă extraterestră
”Oumuamua”, asteroidul hoinar şi unic din Sistemul Solar a cărui formă i-a surprins pe astronomi