Home » Știință » Virusurile mari prezintă gene care controlează metabolismul într-un mod similar vieţii biologice

Virusurile mari prezintă gene care controlează metabolismul într-un mod similar vieţii biologice

Virusurile mari prezintă gene care controlează metabolismul într-un mod similar vieţii biologice
Publicat: 14.04.2020
Un studiu recent a identificat o serie de gene care controlează metabolismul şi care pot fi identificate şi la organismele vii.

Virusurile sunt considerate în general limita dintre viaţa biologică şi restul materiei, totuşi, unele dintre virusuri, clasificate drept „mari”, sunt îndeajuns de complexe încât pot fi confundate cu bacteriile. Aceste virusuri mari îşi pot crea propriile gene, în timp ce unele prezintă unele gene pe care oamenii de ştiinţă nu le-au mai descoperit anterior.

Un studiu recent, care a analizat datele genetice ale peste 500 de virusuri care trăiesc în mediile acvatice, a dus la descoperirea unei mari diversităţii genetice în clasa virusurilor, dar şi o multitudine de gene implicate în metabolismul celular. Aceste gene reglează modul în care sunt absorbiţi nutrienţii, folosirea luminii sau metabolismul azotului, notează Science Alert.

O serie de studii anterioare au demonstrat faptul că genele pot fi obţinute prin „transferul lateral”, de la un organism la altul, nu de la părinţi către descendenţi. În cazul virusurilor, asta poate însemna că acestea pot obţine aceste gene de la organismele pe care le-au infectat. Totuşi, cercetătorii care au lucrat la acest studiu au stabilit că aceste gene care reglau metabolismul au existat în virusurile care au evoluat de-a lungul milioanelor de ani. „Odată ce virusurile infectează o celulă, nu mai putem gândi la celulă ca propria entitate autonomă. Aspectele fundamentale ale fiziologiei celulare sunt rescrise de aceşti viruşi la infecţie”, explică Frank Aylward, expert în ecologie microbiană.

Implicaţia acestei constatări este aceea că, de-a lungul milioanelor de ani, virusurile au infectat organismele celulare, unde s-au reprodus şi au avut o influenţă pe care până recent nu am identificat-o asupra proceselor lor metabolice.

„Istoric, virusurile au fost privite ca accesorii pentru viaţa celulară şi, ca atare, influenţa lor asupra ciclurilor biogeochimice a fost privită în mare parte prin obiectivul impactului lor asupra mortalităţii gazdelor, mai degrabă decât al activităţilor metabolice directe ale acestora”, explică cercetătorii într-un studiu. „Numărul mare de gene metabolice celulare codificate în genomul virusurilor mari pe care le dezvăluim în acest studiu scot la lumină o perspectivă alternativă în care enzimele specifice virusului au un rol direct în modelarea fiziologiei virocelului”, mai adaugă aceştia.

Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Citeşte şi:

Cercetătorii a descoperit un virus misterios în Brazilia

Surpriză! Virusurile ne pot fi aliaţi

Virusurile – arma terapeutică a viitorului

Un virus nou ciudat duce la descoperirea unui ”sistem de evoluţie virală”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase