Ciocnirea materiei cu antimateria ar putea duce la descoperirea unei noi particule subatomice

09 04. 2020, 19:00

După un an de experimente, oamenii de ştiinţă de la acceleratorul de particule Super KEKB anunţă că sunt aproape de identificarea unei particule a cărei existenţă a fost propusă în mod teoretic, notează Futurism.

Cercetătorii din cadrul acestui proiect, care provin din cadrul a 12 universităţi şi instituţii de cercetare din Germania, se află în căutarea unui boson numit Z’ (n.r. Z prim), existenţa acestuia putând explica de ce în Universul nostru există cantităţi inegale de materie, cam tot ce putem vedea şi cu care putem interacţiona; antimaterie, acele particule care au masa asemănătoare cu particulele de materie, dar sarcină electrică opusă şi materia întunecată, o formă a materie care pare a avea dor interacţiuni gravitaţionale cu restul materiei. 

În cadrul experimentelor lor, oamenii de ştiinţă vor să ciocnească electronii de pozitroni, particule care au aceeaşi masă, dar sarcină electrică opusă; iar din explozia astfel generată ar putea fi identificate indiciile care să confirme existenţa bosonului Z prim.

Într-un articol, publicat recent, oamenii de ştiinţă explică faptul că nu au observat în mod direct, dar nici indirect această particulă, dar, experienţa acumulată în experimentele din ultimul an i-a ajutat să înţeleagă modul în care Z prim ar trebui să se comporte, ceea ce îi poate ajuta să îl identifice în experimentul viitoare.

Studiul citat a fost publicat în Physical Review Letters.

Citeşte şi:

Antimateria există atât ca materie, cât şi ca undă

Descoperirea care poate rescrie modelul fizic actual şi care poate răspunde la întrebarea ”de ce există Universul?”

Un grup de fizicieni susţine că de partea cealaltă a Big Bang-ului se află un Univers compus din anti-materie

Materia întunecată are o temperatură anume?