După un an de experimente, oamenii de ştiinţă de la acceleratorul de particule Super KEKB anunţă că sunt aproape de identificarea unei particule a cărei existenţă a fost propusă în mod teoretic, notează Futurism.
Cercetătorii din cadrul acestui proiect, care provin din cadrul a 12 universităţi şi instituţii de cercetare din Germania, se află în căutarea unui boson numit Z’ (n.r. Z prim), existenţa acestuia putând explica de ce în Universul nostru există cantităţi inegale de materie, cam tot ce putem vedea şi cu care putem interacţiona; antimaterie, acele particule care au masa asemănătoare cu particulele de materie, dar sarcină electrică opusă şi materia întunecată, o formă a materie care pare a avea dor interacţiuni gravitaţionale cu restul materiei.
În cadrul experimentelor lor, oamenii de ştiinţă vor să ciocnească electronii de pozitroni, particule care au aceeaşi masă, dar sarcină electrică opusă; iar din explozia astfel generată ar putea fi identificate indiciile care să confirme existenţa bosonului Z prim.
Într-un articol, publicat recent, oamenii de ştiinţă explică faptul că nu au observat în mod direct, dar nici indirect această particulă, dar, experienţa acumulată în experimentele din ultimul an i-a ajutat să înţeleagă modul în care Z prim ar trebui să se comporte, ceea ce îi poate ajuta să îl identifice în experimentul viitoare.
Studiul citat a fost publicat în Physical Review Letters.
Citeşte şi:
Antimateria există atât ca materie, cât şi ca undă
Materia întunecată are o temperatură anume?