O echipă de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh, SUA, a anunţat că a dezvoltat un potenţial vaccin împotriva virusului care provoacă COVID-19, după ce anterior a cercetat alte două coronavirusuri care a provocat epidemiile de Sindrom Respirator Acut Sever (SARS), din 2002 – 2003, şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), apărut în septembrie 2012.
Este vorba de un plasture care nu măsoară mai mult de vârfului degetelor şi care a fost testat pe şoricei de laborator, provocându-le acestora un răspuns imun împotriva noului coronavirus la niveluri care ar putea preveni infecţia, au anunţat oamenii de ştiinţă americani citaţi de Reuters.
„Aceste două virusuri (SARS şi MERS), care sunt strâns legate de SARS-CoV-2 (noul coronavirus care provoacă pandemia COVID-19), ne învaţă că o anumită proteină, numită proteina spike (proteina S), este importantă pentru inducerea imunităţii împotriva virusului”, a afirmat Andrea Gambotto, profesor asociat la Pittsburgh şi unul dintre autorii studiului.
„Ştiam exact unde să luptăm cu acest nou virus”, a adăugat profesorul Gambotto.
În momentul în care a fost testat pe şoareci, vaccinul prototip, denumit de cercetători PittCoVacc, a generat ceea ce ei au descris drept „un val de anticorpi” împotriva noului coronavirus, în circa două săptămâni.
Cercetătorii au avertizat că, deoarece animalele nu au fost urmărite mult timp, este prea devreme să spună dacă şi pentru cât timp durează răspunsul imun împotriva COVID-19.
Aceştia au precizat însă că, prin compararea testelor pe şoareci cu vaccinul lor experimental împotriva MERS, a fost produs un nivel de anticorpi suficient pentru a neutraliza virusul timp de cel puţin un an.
Până acum, nivelurile de anticorpi ale animalelor vaccinate împotriva SARS-CoV-2 par să urmeze aceeaşi tendinţă, se arată în studiul publicat în revista EBioMedicine.
Cercetătorii au precizat că speră să înceapă, în următoarele luni, testele clinice pe oameni ale acestui potenţial vaccin care foloseşte un design de plasture cu ac, numit matrice de micro-ac, pentru a-şi mări eficacitatea.
Profesorul Andrea Gambotto a precizat că plasturele, care nu este mai mare de vârful degetului, este alcătuit din 400 de ace mici, realizate din zahăr şi proteine spike. Plasturele este conceput să livreze proteinele spike în piele, unde reacţia imunitară este mai puternică.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Când un pacient cu coronavirus nu mai este contagios. Concluzia cercetătorilor nemţi
Coronavirusul poate fi transmis de o persoană cu una-trei zile înainte de apariţia simptomelor
Frunzele de tutun, folosite la un potenţial vaccin împotriva COVID-19
O nouă metodă de avertizare privind transmiterea coronavirusului, detectată de cercetători olandezi