În cunoaşterea comună, spiritul artistic şi creativitatea sunt legate de emisfera dreaptă a creierului nostru, în timp ce emisfera stângă este rezervată analizei şi logicii. Un studiu realizat de către experţii în neuroştiinţe de la Universitatea Dexel, Statele Unite ale Americii, efectuat pe cântăreţi de jazz care improvizează aruncă lumină asupra acestui subiect, notează Science Daily.
Într-un studiu pe care cercetătorii de la Universitatea Dexel l-au publicat recent aceştia explică faptul că capacitatea de a improviza îşi are originea în creierul celor studiaţi în funcţie de experienţa lor anterioară. Astfel, cântăreţii de jazz cu experienţă în improvizaţie prezintă o activitate crescută a emisferei drepte, în timp ce cei cu o experienţă limitată par a folosi mai ales partea stângă a creierului. În aceste condiţii, explică cercetătorii, creativitatea este controlată de emisfera dreaptă atunci când ne aflăm în faţa unei situaţii necunoscute, dar în care ne putem folosi o serie de comportamente însuşite anterior; în timp ce atunci când nu avem o serie de comportamente sau cunoştinţe pe care să le folosim creativitatea este controlată de către emisfera stângă.
„Dacă creativitatea este definită în termeni de calitate a unui produs, cum ar fi o melodie, invenţie, poem sau pictură, atunci emisfera stângă joacă un rol cheie. Cu toate acestea, dacă creativitatea este înţeleasă ca capacitatea unei persoane de a face faţă cu situaţii inedite, necunoscute, cum este cazul improvizatorilor începători, atunci emisfera dreaptă joacă rolul principal”, explică dr. John Kounios, profesor de Psihologie şi director al programului doctoral de ştiinţe cognitive al Universităţii.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au înregistrat electroencefalogramele a 32 de chitarişti, cu niveluri diferite de experienţă, fiecare fiind rugat să improvizeze pe şase acorduri prestabilite. Cele 192 cântece astfel obţinute au fost analizate de către patru experţi în muzică jazz, aceştia judecând creativitate, dar şi alte caracteristici. Din combinarea datelor obţinute în urma scanărilor cu calificativele experţilor, oameni de ştiinţă au putut să identifice relaţiile prezentate mai sus între creativitate, experienţă şi emisferele cerebrale.
Studiul a fost publicat în NeuroImage.
Citeşte şi:
Creativitatea poate fi stimulată în cele mai simple moduri
Un studiu amplu confirmă: creativitatea este asociată cu tulburările mintale
Cercetătorii au descoperit că oamenii creativi au creierul diferit faţă de cei normali