Telescopul Hubble oferă dovezile existenţei găurilor negre intermediare

05 04. 2020, 19:00

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New Hampshire, Statele Unite ale Americii, au reuşit să identifice o gaură neagră cu masa intermediară, folosind datele colectate de către Telescopul Hubble, notează Science Direct.

Aşa cum sugerează şi numele lor, găurile negre intermediare au o masă care le plasează între găurile negre supermasive, care pot atinge câteva miliarde de mase solare, şi găurile negre „obişnuite”, formate din colapsul gravitaţional al unei singure stele; astronomii explicând că aceste găuri negre au în jur de 50.000 de mase solare.

„Găurile negre cu masă intermediară sunt obiecte foarte evazive şi, prin urmare, este esenţial să avem în vedere şi să excludeţi cu atenţie explicaţiile alternative pentru fiecare candidat. Asta ne-a permis Hubble să facem pentru candidatul nostru”, explică Dacheng Lin, cercetător al Universităţii New Hampshire şi autor al studiului despre această gaură neagră.

Descoperirea acestei găuri negre intermediare a fost făcută cu ajutorul Observatorului cu Raze X Chandra, operat de NASA, şi al Telescopului Newton, operat de către Agenţia Spaţială Europeană, cele două identificând o sursă de raze X, numită 3XMM J215022.4?055108. Oamenii de ştiinţă au observat că această sursă importantă de radiaţii nu se afla în mijlocul galaxiei din care făcea parte, acolo unde se află, de obicei, găurile negre supermasive, ci în mijlocul unui cluster de stele.

În mod obişnuit, astronomii  nu ar fi trebuit să identifice respectiva gaură neagră, dar dat fiind faptul că aceasta se hrănea dintr-o stea apropiată a făcut ca radiaţiile emise să fie îndeajuns de puternice pentru a identifica steaua, dar şi pentru a aproxima masa acesteia: 50.000 de mase solare.

Studiul în care este descris procesul prin care această gaură neagră a fost descoperită a fost publicat în The Astrophysical Journal.

Citeşte şi:

10 lucruri impresionante despre găurile negre. Cât trăiesc, de fapt, acestea?

Cum se formează o gaură neagră?

Unde ajungi dacă călătoreşti printr-o gaură neagră?

În jurul găurilor negre supermasive ar putea să se formeze mii de planete